Aydın Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın, Mezeköy’de yurttaşların arazilerini satın almak için ikna çalışmalarına başladığı öğrenildi. Yurttaşlar “Dünyaları verseler toprağımızı satmayacağız” diyor.

‘Bizim satılık toprağımız yok’
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy Mahallesi’nde yapılmak istenen jeotermal faaliyete karşı yurttaşların direnişi sürüyor.

Acele kamulaştırma kararı ile toprakları ellerinden alınan yurttaşlar, bankaya yatan kamulaştırma bedellerini kabul etmiyor. Bölge halkının açtığı dava süreci devam ederken Aydın Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı yetkilileri, acele kamulaştırma bedellerini alarak arazilerini şirkete satmaları için yurttaşları ikna etmeye çalıştığı öğrenildi.

Yurttaşlardan edinilen bilgilere göre, geçen günlerde Yatırım İzleme Başkanlığı’nın mahalleye gelip acele kamulaştırma bedelleriyle ilgili pazarlık yapmak istediği ve daha önce banka hesaplarına yatırdıkları bedeller üzerine yüzde 20 oranında bir artış teklif edildiği belirtildi. Mezeköylüleri ikna etmeye çalışan yetkililerin bu teklifi, birkaç kişi dışında çoğunluk tarafından reddedildiği ifade edildi.

YILLARCA EMEK VERDİK

BirGün’e konuşan yurttaşlardan Mehmet Zeybek, “Yerlerimizi satmak istemiyoruz. 6 bin metrekarelik arazim için hesabıma yaklaşık 800 bin TL yatırmışlar. Verdikleri parayı kabul etmiyoruz. Dünyaları da verseler satmayacağım” dedi.

Zeybek, “Şu an çok mağduruz. Arazilerimiz kullanılmaz hale geldi. Yıllarca emek verdiğimiz arazilerimiz betona dönüştü. Her yeri delik deşik yaptılar. Buna rağmen açtığımız davalar sürüyor. Kazanacağımızı düşünüyorum. Köylü toprağını satmaz. Biz buradan geçimimizi sağlıyoruz. Başka bir iş yapamayız burada. Biz ekip, biçmek zorundayız. Bu topraklar bize atalarımızdan kaldı. Biz de çocuklarımıza bırakacağız. Dünyaları verseler toprağımızı satmayacağız” diye konuştu.

Yurttaşlardan Ömer Savaş da şunları ifade etti: “Ne yapsalar boş. Biz topraklarımızı satmayacağız. Zorla arazilerimizi elimizden almalarını kabul etmiyoruz. Köyümüzü korumak istiyoruz. Arazilerimizde üretim yapmak, sağlıklı yaşamak istiyoruz. Bunu bize çok görmesinler… Biz mahkemeden güzel sonuçların çıkacağına inanıyoruz.”

SATMAK İSTEMİYORLAR

Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Dr. Zeki Oymak ise, “Dava süreci devam ederken şirket acele kamulaştırma kararını kullanıyor. Yurttaşlar arazilerini satmak istemiyor. Biz de yurttaşlara destek oluyoruz. Yurttaşın elinden tarım arazilerinin zorla alınması kabul edilmez. Şu anda bilirkişi raporlarını bekliyoruz. Raporların bizim için olumlu olacağını düşünüyoruz” dedi.

Resmi Gazete’de 19 Nisan tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy ve Uzundere mahallelerinde acele kamulaştırma yapıldı. Kamulaştırma yapılacak alanda ise Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama şirketi jeotermal kaynak arama sondajı faaliyeti için kamulaştırma yapılmadan önce başvurdu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 4 Nisan tarihinde ‘ÇED gerekli değil’ kararı verdi. Çevre Düzeni Planlarında ‘tarım arazisi’ olarak nitelenen bölgede verilen jeotermal faaliyet ve acele kamulaştırılması kararlarına karşı bölgede yaşayan yurttaşlar iki ayrı dava açtı. Acele kamulaştırma kararı için Danıştay’a açılan dava ise sürüyor.

Öte yandan JES projesine ve acele kamulaştırma kararlarına karşı açılan mahkeme ve ÇED süreci devam ediyor. 30 Eylül’de yapılan bilirkişi keşfinin raporu henüz belli olmadı.