“Beni güzel hatırla, bunlar son satırlar, farzet ki bir rüyaydım esip geçtim hayatından, ya da bir yağmur sel oldum sokağında” der dizelerinde 1950'de 36 yaşında aramızdan ayrılmış şair Orhan Veli Kanık. Nicedir şiirlerle başladık futbol yazılarına, adeti bozmayalım ve bu vesileyle hatırlayalım güzel hatırlanması gereken takımı...

Blackburn… İngiltere’nin kuzeybatısında Lancashire bölgesinde, Manchester’a 15 kilometre uzaklıkta 105 bin nüfusa sahip, 19. yüzyılda adını tekstil ve pamuk üretimiyle duyurmuş, zaman içinde fabrikaların kapanması sonucu işsizlik girdabına kapılmış kendi halinde bir kasaba. Halkının yüzde 30’undan fazlasının göçmenlerin oluşturduğu kasabanın adını verdiği katedral 1826’dan beri ayakta. İşte o mütevazi kasabanın 1875'te bir grup Katolik öğrenci tarafından sağlık için spor amacıyla kurulmuş takımı Blackburn Rovers, nam-ı diğer 'Rovers'... 1888’de kurulan İngiltere futbol liglerinin ve çok sonraları kurulacak olan Premer Ligin kurucularından. Aston Villa ve Everton’la birlikte iki ligin de kurulmasına öncülük etmiş üç kulüpten biri olması kayda değer. Bakmayın şimdilerde alt liglerde çile çektiklerine, kurulduğu günden beri 72 sezonda ülke futbolunun en üst liginde mücadele vermişler. Kulübün ambleminde yer alan Latince “'Arte et Labore', 'Beceri ve çok çalışma' anlamında…

Kapanma noktasına geldikleri, beş bin taraftar ortalamasına oynadıkları 80’lerde imdatlarına domuz ticaretiyle uğraşan takım sevdalısı yetişmiş. Niall Malone adındaki İrlandalı o yıllarda futbolcuların maaşlarını öder, deplasman masraflarını karşılarmış. Ne diyelim, futbol tanrıları her takıma böyle taraftar ihsan eylesin. Antrenman toplarına paralarının yetmediği zamanlarda, antrenman sahasının kıyısına kurulmuş Darwen nehrine kaçan topu almak isterken boğulma tehlikesi atlatmış teknik direktörleri Bobby Saxton. 1990’lı senelerin başında değişmiş makus talihleri. Takımın koyu taraftarlarından Jack Walker adındaki iş adamı Ocak 1991'de kulübü satın alırken, ilk üç sezonunda 25 milyon sterlin harcayarak iyi bir takım kurmuş. Onun takıma kazandırdıkları arasında o yılların rekor transfer ücreti 3,3 milyon sterlin karşılığında Southampton’dan transfer edilen Alan Shearer ve 1994’te Norwich City’den 5 milyon sterlin bedelle gelen Chris Sutton da var. Efsanelerini de unutmadan geçmeyelim. 2001-09 arasında formasını giydiği takımda 233 maç oynadı Tugay Kerimoğlu. Geçenlerde denk geldiğim taraftar sitelerinin birinde tarihte takımın formasını giymiş en iyi beş futbolcu arasında gösteriliyordu... Bu arada 2003-2004 sezonunda UEFA Kupasında karşılaştığı Gençlerbirliği’ne deplasmanda 3-1 yenilerek ve kendi sahasında 1-1 berabere kalarak elendiğini de hatırlatmadan geçmeyelim.

Londra’da soğuk bir cumartesi gününde, öğle saatlerinde başlayan maçta Blackburn Rovers Championship’in zirveye oynayan takımı Brentford karşısında. Misafir takımın 24 kişilik kadrosunun değeri 33,4 milyon sterlin. 8. sırada ve rakibin 5 puan gerisinde, kazandıkları takdirde play-off potasına girecekler. Ancak Brentford karşısında oynadıkları son 8 maçın 7’sini kaybettiler. Rakibin golcüsü Watkins ligin parlayanlarından. Bu sezon forma giydiği 33 maçta 20 golü bulunuyor. 4-2-3-1 dizilişinde Rovers, gol umutları 23 yaşındaki Armstong Newcastle United altyapısından yetişti. Sol kanatta 34 yaşındaki Downing, parlak kariyerinde 2011-13 arasında Liverpool’da forma giydi. Ev sahibi ofansif başlıyor maça, ileri üçlüsü Mbeumo, Watkins, Benrahma ligin en üretkeni. İlk bölümde rakip kaleyi ablukaya alıyorlar, ama 12. dakikada savunmada az adamla yakalandıkları pozisyonda kalelerinde golü görüyorlar. Golün sahibi Armstrong. Golde kalesini erken terk eden Raya hatalı. O gol iştahlandırıyor mavili takımı, top rakipteyken iki set halinde savunuyorlar kalelerini. Brentford’un göze batan oyuncusu 10 numaralı Cezayirli Benrahma, 23’te net pozisyondan yararlanamıyor. 32’de mutlak golü önlüyor Rovers kalesinde Walton, Benrahma’nın yakın mesafeden vurduğu topu köşeden çelişi maçın muhtemel kırılma anı. Topa yüzde 39 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi bulan yegâne vuruşunda golü bulduğu devreyi önde kapatıyor Rovers.

2. devreye ülkeyi esir alan rüzgârı arkasına alarak başlıyor Brentford, kanatta adam eksiltme becerilerini sergiliyor Benrahma. 53’te Brentford savunmasının uyuduğu bir anda penaltı kazanıyor Rovers, Armstrong farkı ikiye çıkarıyor. 62’de Brentford’un golcüsü Watkins çıkıyor sahneye, ceza sahası dışından mükemmel vuruşu farkı bire indiriyor. Panikliyor misafir takım, orta sahada yaptıkları top kayıpları artarken 69’da Benrahma’nın penaltısıyla durum 2-2 oluyor. Griffin Park’ı dolduran 12.082 taraftarınn desteğiyle yükleniyor rakip kaleye Brentford. 4 dakika uzatılan maçta aradığı golü bulamayınca takımlar puanları paylaşıyor.

Madem şairle başladık yazıya, onunla bitirelim. 2012’de Premier Lig’den düşmüş, 2017’de 3. Lig’i görmüş, şimdilerde bırakığı yere dönmeye çalışan takımın sevdalılarına gitsin dizeleri: “Vedalar bıraktım duraklarda, ne arasan bir sevdanın içinde, fazlasıyla bıraktım ardımda, beni güzel hatırla...”