ABD’nin önde gelen yayın organlarından Bloomberg, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hakkında bir analiz yayınladı. Analizde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Trump yönetiminde olduğu kadar yeni Beyaz Saray yönetimine erişiminin olmadığı ifade edildi.

Bloomberg'ten dikkat çeken Erdoğan analizi: Biden, Trump kadar müsamaha göstermeyecek

ABD’nin önde gelen yayın organlarından Bloomberg, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hakkında bir analiz yayınladı.

Makalede, Erdoğan'ın, Trump yönetiminde olduğu kadar Beyaz Saray'ın Joe Biden liderliğinde yeni yönetimine erişiminin olmadığı ifade edilirken, Erdoğan'ın "ABD ve Batı'ya yönelik kavgacı tavrına Biden'ın Trump kadar müsamaha göstermeyeceği" yazıldı.

Geçen ay Brüksel'deki NATO Zirvesi'nde gerçekleşen görüşmede iki liderin yakınlaşmasına değinilen “Macron ve Erdoğan neden bir anda iyiyi oynadı” başlıklı analizde, “Yine de ateşkes sürmeyecek. İki başkanın karşılıklı düşmanlıklarından kazanacakları çok şey var” ifadeleri yer aldı.

Makalede “Erdoğan, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın ilişkilerinde 'iyileşme dönemi' olarak nitelendirdiği görüşmede 'sözlü ateşkesi' kabul etti. Macron-Erdoğan ilişkisini karakterize eden kin ve yakınma, jeopolitik hesaplar kadar kişisel düşmanlıktan da kaynaklanıyor” denildi.

Bloomberg, iki liderin yakınlaşmasını Brüksel’in üst kısmında meydana gelen değişikliğe bağladı:

“Biden'ın gelişi ve Merkel'in yakında oradan ayrılacak olması; Macron ve Erdoğan'ın yeni kadroya nerede uyduğunu bulmaya çalışırken karşılıklı düşmanlıklarını askıya alması gerektiği anlamına geliyor.”

“BIDEN, ERDOĞAN’A MÜSAMAHA GÖSTERMEYECEK”

“Erdoğan'ın rolü zaten azaldı” denilen analizde, “Türk lider, Trump yıllarında sahip olduğu kadar artık Beyaz Saray'a doğrudan erişimi bulunmuyor. Geçmişte Erdoğan'ı bir 'otokrat' olarak nitelendiren Biden, [Erdoğan'ın] ABD ve Batı'ya yönelik kavgacı tavrına Trump kadar müsamaha göstermeyecektir” ifadeleri kullanıldı.

“Erdoğan'ın son aylarda tonunu yumuşatmasının nedeni bu olabilir” yorumu getirilen makalede, “Onlar Brüksel'de bir araya geldiğinde, Türk lideri, Trump ile karşılaşmalarda sergilediği tavırların hiçbirini göstermedi. Ancak Erdoğan, Merkel'i Trump'tan daha çok özleyecek. Görünen o ki Şansölye, Erdoğan'ın en saygı duyduğu Batılı lider. Erdoğan, Merkel'e Türkiye'ye daha sert yanıt vermemeleri konusunda Macron gibi Avrupalı müttefikleri sınırlaması konusunda güvenebilirdi."