Bloomberg’e konuşan Türk yetkililer, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın enerji ithalatında fiyat indirimleri sağlamak ve lira cinsi ödemelerin önünü açmak olduğunu söyledi. Yetkililerden biri, Erdoğan’ın Putin ile görüşmesinde doğalgazda yüzde 25 indirim ve enerji faturasının bir kısmının lira cinsinden ödenmesini talep edeceğini söyledi.

Bloomberg: Türkiye Rusya’dan doğalgaza indirim ve TL cinsi ödeme istiyor

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bloomberg'in Türk yetkililerden edindiği bilgiye göre, Rusya ile daha da yakın finansal ilişkiler kurmak istiyor.

Bloomberg HT'nin aktardığına göre, konu hakkında bilgi sahibi olduğu belirtilen üst düzey bir Türk yetkili, Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Özbekistan’daki görüşmesinde doğalgazda yüzde 25 indirim ve enerji faturasının bir kısmının lira cinsinden ödenmesini talep edeceğini söyledi.

Moskova’nın tutumu hakkında bilgi sahibi kaynaklar ise, Türkiye’ye yönelik bir gaz indiriminin görüşüldüğünü teyit etmediler. Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak geçen ay yaptığı açıklamada, iki ülke arasında ödemelerin bir kısmının ruble cinsinden yapılması konusunda anlaşma sağlandığını duyurmuştu.

KÖRFEZ ÜLKELERİYLE DE TEMAS

Bloomberg'in haberine göre, Erdoğan finansal destek için Körfez Arap ülkelerinin de kapısını çalıyor. Türk yetkililerin verdiği bilgiye göre Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile swap hattı anlaşması olan Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden ilave destek sağlama girişimlerinde bulunuyor.

Türkiye, bu yıl başlarında ilişkilerin düzelmeye başladığı Suudi Arabistan ile de benzer anlaşmalar sağlamak için girişimlerde bulunuyor. Yetkililer, bu konuda Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Haziran ayında Ankara’ya yaptığı ziyarette bir adım umulsa da konu hakkındaki görüşmelerin duraksadığını ancak bu ay yeniden canlandırılmasının beklendiğini belirttiler.