Türkiye’nin Rusya’dan doğal gaz ödemelerini 2024’e kadar ertelemesini istediği iddia edildi. Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre BOTAŞ ile Rus yetkililer arasında konuyla ilgili yapıldığı iddia edilen özel görüşmelerin sonuçları henüz netlik kazanmadı.

Bloomberg: Türkiye, Rusya'nın doğalgaz ödemelerini 2024'e ertelemesini istiyor
Fotoğraf: Depophotos

Türkiye'nin yüksek enerji fiyatlarından kaynaklaan ekonomik zararı azaltmaya çalışmak amacıyla Rusya'dan Ankara'nın doğalgaz ödemelerinin bir kısmını ertelemesini istediği iddia edildi.

Bloomberg'de yer alan habere göre; isminin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, BOTAŞ’ın, ödemelerinin bir kısmını 2024'e ertelemek istediğini aktardı. Görüşmeler, iki ülke arasında Botaş'ın yükümlülüklerinin yüzde 25'ini dolar yerine ruble olarak ödemesine izin veren bir anlaşmanın hemen ardından geldi.

TÜRKİYE HENÜZ RESMİ TALEPTE BULUNMADI

Kaynak, son görüşmelerin herhangi bir anlaşmayla sonuçlanıp sonuçlanmayacağının henüz belli olmadığını söyledi.

Habere göre Botaş ve Gazprom yorum yapmaktan kaçındı. Gazprom'dan bir kişinin söylediğine göre Türkiye, şirkete resmi bir talepte bulunmadı. Haberde Gazprom'un teklif gelene kadar ertelemeyi görüşmeyeceği vurgulandı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen ay, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede doğalgaz konusunu gündeme getirdiğini belirterek, Moskova’nın gaz fiyatlarında indirim yapmasını umut ettiğini söylemişti. Erdoğan, 9 Eylül'de yaptığı açıklamalarda, Putin’le doğalgazda indirim konusunu görüştüğünü belirterek, “Konudaki yaklaşımını da bize müspet olarak gerçekleştirirse o zaman zaten ‘nurun ala nur (iyiden iyi)’ olur” ifadelerini kullanmıştı.