Suriye’ye operasyon sürerken, Birleşmiş Milletler (BM) harekâtın ilk beş gününde 130 bin kişinin operasyonun hedef alanındaki yerlerde bulunan evlerini terk etmek zorunda kaldığını kaydetti. BM’den yapılan değerlendirmede bu sayının üçe katlanmasının beklendiği de belirtildi

BM: 400 bin kişi göç edebilir

Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonun beşinci günü geride kalırken, Milli Savunma Bakanlığı harekât kapsamında 525 YPG’linin öldürüldüğünü açıkladı. Tel Abyad ilçesinin güneydoğusundaki Suluk belde merkezine kadar girildi. Birleşmiş Milletler, operasyonun etki alanındaki bölgelerde şu ana kadar 130 bin sivilin göç bu rakamın 400 bine ulaşmasından endişe edildiğini kaydetti. Türkiye’nin sınır ilçe ve köylerinde ise havan topu atışları ve roketatarlar nedeniyle yurttaşların gedirginliği sürüyor.

SINIR KENTLERİ TEDİRGİN

Sınırın öte yanına operasyon havadan ve karadan aralıksız sürerken, Urfa’nın Akçakakale ilçesinde bir binaya havan mermisi isabet etti. Saldırıda yaralanan bir kişi Suruç Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Evlerde de hasar meydana geldi. Harekât başlangıcından bugüne kadar Türkiye’nin sınır kentlerine yönelik havan mermisi ve roketli saldırılarda 18 kişi hayatını kaybetti. Mardin Nusaybin’de anne ile 2 çocuğu, Urfa Akçakale’de 1’i bebek 2 kişi ve Ceylanpınar’da 2 çocuk yaşamını yitirmişti.

Nusaybin’de başka bir saldırıda 8 kişi hayatını kaybetmişti. Önceki gün Suruç’ta havan mermisinin patlaması nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetmiş, 2 kişi yaralanmıştı. Dün yaralılarananlardan birinin yaşamını yitirmesiyle, havan saldırısı sonucu ölenlerin sayısı 18’e yükseldi.

'130 BİN KİŞİ YERİNDEN AYRILDI'

Birleşmiş Milletler’den, yapılan son açıklamada, evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısının 130 bine ulaştığı kaydedildi. BM’den yapılan değerlendirmede bu sayının üçe katlanmasının beklendiği de belirtildi. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi sözcüsü Jens Laerke, “Harekatın etki alanındaki bölgelerde yaşayan 400 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kalabileceği bir senaryo üzerine hazırlık yapmaya başladık” dedi.

785 IŞİD'Lİ KAÇTI İDDİASI

Öte yandan Suriye’nin kuzeydoğusuna hâkim olan Kürt yönetimi IŞİD üyesi 785 yabancı tutuklunun Suriye’nin kuzeyindeki Ayn İsa Kampı’ndan kaçtığını duyurdu. Reuters’e yapılan açıklamada, Türkiye’nin desteklediği Suriye Milli Ordusu unsurlarının kampa ateş açtığı ve çıkan kargaşada, kampta güvenliği sağlayan görevlilere saldıran IŞİD’lilerin kapıları açarak kaçtıkları bildirildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise kamptan IŞİD üyesi kadınlarla çocuklardan oluşan yüz kişilik bir grubun kaçtığını duyurdu.