Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği ve Arap Ligi'nin katılımıyla sanal olarak düzenlenen Libya toplantısının ardından ortak bir bildiri yayımlandı. Yayımlanan bildiride BM’nin Libya’ya yönelik uygulanan silah ambargosu ihlallerinin kınanmasının yanı sıra ülkede bulunan yabancı güçler ve paralı askerlerin de çekilmesi yönünde çağrı yapıldı.

BM, Arap Ligi, AB, Afrika Birliği: Yabancı güçler ve paralı askerler Libya’dan çekilmeli

Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği ve Arap Ligi'nin katılımıyla sanal olarak düzenlenen Libya toplantısının ardından katılımcı devletler tarafından ortak bir bildiri yayımlandı.

Libya'daki krize kapsayıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunması yolunda kaydedilen önemli aşamadan memnuniyet duyulan bildiride, Libya Başkanlık Konseyi, Ulusal Birlik Hükümeti ve diğer kurumlara tam destek verildiği belirtildi.

Libya'da 24 Aralık'ta yapılması planlanan seçimlerin ortak bir yasal çerçeveye dayalı düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekilen bildiride seçimlerin ''kapsayıcı, şeffaf ve güvenilir'' bir ortamda yapılması gerektiği vurgulandı.

Bildiride ayrıca, BM'nin Libya'ya yönelik silah ambargosu ihlalleri kınanarak, dış askeri müdahalenin kabul edilemez olduğu ve yabancı güçlerle, paralı savaşçıların Libya'dan çekilmesi gerektiği vurgulandı.

ERDOĞAN LİBYA GÖRÜŞMESİ

Geçtiğimiz günlerde AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe Ankara'da bir araya gelmişti. İki liderin görüşmesinin ardından Libya Başbakanı Dibeybe, 2019 yılında imzalanan deniz yetki alanlarıyla ilgili anlaşmanın iki ülkenin çıkarına olacağını söyledi.

Kıbrıs, Mısır ve Yunanistan hükümetleri, Türkiye’yle Milli Birlik Hükümeti arasında imzalanan anlaşmanın uluslararası hukuka uygun olmadığını belirtiyor.

Geçen hafta Libya'nın geçici Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Yunus Menfi’yle bir araya gelen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "Libya'nın komşusu Türkiye değil, Yunanistan'dır" diyerek asıl muhatabın Türkiye değil Atina olduğunu söylemişti.

DENİZ YETKİ ALANLARI ANLAŞMASI

27 Kasım 2019'da Türkiye, Birleşmiş Milletler'in meşru kabul ettiği Trablus hükümetiyle askeri işbirliği ve deniz yetki alanları anlaşması imzaladı.

Bu anlaşmaya Yunanistan, Akdeniz'deki çıkarlarına ters olduğu gerekçesiyle karşı çıktı.

İç savaşta Halife Hafter'i destekleyen Atina hükümeti, Libya'nın Atina Büyükelçisi Muhammed Yunus Menfi'yi "istenmeyen kişi" ilan ederek sınır dışı etmişti.