Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, sosyal medyadan yaptığı açıklamayla, pandemi döneminde Asya-Amerikalılara yönelik artan şiddet ve ırkçılık için “Derin endişe duyuyorum” ifadelerini kullandı.

BM: Asyalılara yönelik şiddetten fazlasıyla endişe duyuyoruz

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birlleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, sosyal medyadan Asyalılara yönelik artan saldırılara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Asyalılara karşı tüm şiddet olaylarının acilen durdurulması çağrısında bulunan Guterres, "Asyalılara ve Asya kökenli insanlara yönelik şiddetin yükselişinden derin endişe duyuyorum. Bazı ülkelerde Asyalı kadınlar saldırı için hedef alındı ve bu da zehirli nefret karışımına kadın düşmanlığını da ekledi. İnşa etmeye çalıştığımız gelecekte nefrete yer olamaz" dedi.

Geçtiğimiz hafta ABD’nin Atlanta şehrinde Asyalıların çalıştırdığı masaj salonuna yapılan saldırıya ilişkin de açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Guterres, “Dünya, Asyalılara ve Asya kökenli insanlara karşı ölümcül saldırılara, tacize ve ayrımcılığa tanık oldu. Bu eylemler, günah keçisi arama, sömürü ve istismarın yüzyıllardır devam eden tarihini sürdürmüştür. Herkes için bu bir meydan okuma anı, herkes için saygınlığı sürdürme zamanı olmalıdır” diyerek ayrımcılığa karşı meydan okudu.

ATLANTA’DA 6 ASYALI KATLEDİLMİŞTİ

ABD'nin Georgia eyaletindeki Atlanta kentinde 21 yaşındaki Robert Aaron Long isimli şahıs, 3 ayrı masaj salonuna saldırı düzenlemiş ve 6’sı Asyalı-Amerikalı 8 kişiyi öldürmüştü.

Saldırıdan sonra gözaltına alınan 21 yaşındaki şahsın, savcılık tarafından 8 ayrı cinayet suçlamasıyla yargılanacağı duyurulmuştu.

ABD tarihinde son 2 yıldır yaşanan en büyük silahlı saldırı olarak kayıtlara geçen olay, pandemi döneminde Asyalılara karşı artan nefret cinayetlerinin tekrar ayyuka çıkmasını sağlamıştı.

Olaydan sonra yüzlerce insan #StopAsianHate sloganlarıyla nefret saldırılarını protesto etmişti.