BM Çevre Programı tarafından hazırlanan rapor, zengin ülkelerin çevreyi kirleten milyonlarca aracı Afrika'ya sattığını ortaya koydu.

BM: Çevreyi kirleten eski araçlar Afrika'ya satılıyor

Gelişmiş sanayi ülkelerinin sıklıkla dikkat çektiği çevre kirliliği ve sera gazı salınımını azaltmak için yapılan kampanyalar bir yanda dururken, zengin ülkelerin çevreyi kirleten milyonlarca aracı Afrika’ya sattığı ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletler (BM) BM Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan raporda, 2015-2018 arasında 14 milyon eski, düşük kaliteli aracın Avrupa, Japonya ve Çin'den ihraç edildiği belirtildi. Araçların yarıdan fazlasının ise Afrika’ya satıldığı açıklandı.

DÜNYA GENELİNDE 1,4 MİLYON ARAÇ TRAFİKTE

BBC Türkçe’nin haberine göre, satılan araçlardan büyük kısmının değerli parçalarının söküldüğü belirten uzmanlar, araçların yüzde 80'inin ihraç eden ülkelerdeki asgari güvenlik ve çevre standartlarını karşılamadığını söylüyor.

Raporda, dünya genelinde araç sahipliğinde patlama yaşandığı ve 1,4 milyar aracın yollarda olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamın 2040 yılında iki milyara ulaşması bekleniyor.

SATILAN ARAÇLAR TRAFİĞE ÇIKACAK DURUMDA DEĞİL

Raporun yazarlarından UNEP'ten Rob de Jong, ihraç edilen 14 milyon aracın yüzde 80'inin yola çıkacak durumda olmadığını açıkladı. De Jongi, "Bu da bu araçların minumum standartlara uymaması nedeniyle yüzde 90 daha fazla emisyon üretmesi anlamına geliyor" dedi.

Üç yıl süren araştırmalarda, 146 ülkenin çoğunda ithal etme kurallarının "zayıf" ya da "çok zayıf" olduğu tespit edildi. Hollanda Çevre ve Ulaşım Kurumu'nun yaptığı bir başka araştırmada da, Hollanda limanlarından Afrika'ya gönderilen birçok aracın eski olduğu ve kıtadaki hava kirliliğini kötüleştirdiği vurgulandı.