Birleşmiş Milletler, Etiyopya'nın Tigray bölgesindeki çatışmalar nedeniyle Sudan'a gelecek 6 ayda 200 bin kişinin sığınmasının beklendiğini açıkladı. BM ayrıca Tigray bölgesinde acilen geçici bir ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu.

BM: Etiyopya'daki çatışmalardan dolayı Sudan'a 200 bin kişi sığınabilir

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Etiyopya'nın Tigray bölgesindeki çatışmalar nedeniyle Sudan'a gelecek 6 ayda 200 bin kişinin sığınmasının beklendiğini bildirdi.

BMMYK Sudan Daimi Temsilcisi Axel Bisschop, BM Cenevre Ofisinde düzenlenen basın toplantısına video konferans yöntemiyle bağlandı.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve BM Dünya Gıda Programı'ndan (WFP) yetkililerin de katıldığı toplantıda Bisschop, "Tüm kurumlarla birlikte, yaklaşık 200 bin kişi için bir müdahale planı oluşturduk" dedi.

Bisschop, Sudan'a son iki haftadan az bir zamanda 31 bin kişinin sığındığını, günde 4-5 bin kişinin bu ülkeye giriş yaptığını belirterek, gelecek günlerde bu sayının artacağını öngördüklerini belirtti.

Mevcut duruma göre, Sudan'a gelecek 6 ayda 200 bin Etiyopyalının sığınmasının planlandığını aktaran Bisschop, "Tüm kurumlarla birlikte yaklaşık 20 bin kişi için bir müdahale planı oluşturmuştuk. Şu anda yaklaşık 31 bin kişiye ulaştık ve bu rakamı çoktan aştık. Yeni planlama rakamı yaklaşık 200 bin kişi" ifadelerini kullandı.

ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI

BMMYK'nin Cenevre'deki merkezindeki sözcülerinden Babar Baloch ise aynı toplantıda yaptığı açıklamada, Tigray bölgesinde acilen geçici bir ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu.

Baloch ayrıca sivillerin güvenliği ve geçişi için insani koridorların açılmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Sudanlı yetkililer, dün, Etiyopyalı sığınmacıların sayısının 36 bine ulaştığını duyurmuştu.

ETİYOPYA'DAKİ ÇATIŞMA HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?

Geçen yıl Nobel Barış Ödülü alan Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, yerel iktidar partisi Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’ni(TPLF) otoritesine karşı silahlı isyan başlatmakla suçlamasının ardından 4 Kasım’da bölgeye hava ve kara saldırısı başlatmıştı.

Tigray liderleri, bölgenin en büyük etnik grubundan gelen Başbakan Abiy’nin, 2018’de göreve başladığından beri onları hükümet ve güvenlik birimlerinde yer aldıkları görevlerden uzaklaştırdığını söylüyor. Başbakan’ın özerkliğe sahip bölgelerde, kendi karar alma kurumlarının etkisini azaltmaya çalışarak, merkezileştirmeye çalışan bir otoriter olduğunu savunuyor.

Başbakan ve destekçileri de, Tigrayan liderliğinin ülkenin bütünlüğünü tehdit eden ve iktidarı ele geçirmek isteyen olduğunu söylüyor.

Tigraylar ile hükümet arasındaki gerginlik, Covid-19 salgını nedeniyle ulusal seçimlerin ertelenmesi ile ağırlaştı. Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’daki parlamenterler yetkililerin görev sürelerini uzatmak için oy verdiklerinde, Tigrayan liderleri eylül ayında Abiy hükümetinin yasadışı bulduğu bölgesel seçimlerini gerçekleştirdi. Abiy hükümeti bu adımı bir “meydan okuma” olarak nitelendirmişti.

Kaynak: BirGün, AA