BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, pek çok ülkenin DSÖ'nün tavsiyelerini görmezden geldiğini belirterek, tüm bunların sonucu olarak virüsün tüm dünyaya yayıldığını söyledi. Guterres, virüsün yeni dalgalarının gelebileceği uyarısında bulundu

BM Genel Sekreteri Guterres: Dünya koronavirüsün kökünün nasıl kazınacağını bilmiyor

Tüm dünyanın merak ettiği Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yıllık toplantısı İsviçre’nin Cenevre kentinde başladı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 73. Dünya Sağlık Asemblesinin (DSA) açılışında yaptığı konuşmada, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının "küresel kırılganlığı" ortaya çıkardığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) en üst karar alma organı olan Asamble, İsviçre'nin Cenevre kentinde tarihte ilk kez video konferans yöntemiyle başladı. DSÖ'nün 194 üye ülkesinden temsilcilere hitap eden Guterres, gelişen tüm teknolojilere rağmen dünyanın Covid-19'un "kökünün nasıl kazınacağını, tedavi edileceğini ve buna karşı bir aşı geliştirileceğini" bilmediğini vurguladı.

Guterres, "Bunları ne zaman yapabileceğimiz hakkında hiçbir fikrimiz yok. Covid-19 salgını küresel kırılganlığımızı gösterdi ancak virüsün ortaya çıkardığı kırılganlık sadece sağlık sistemlerimizle sınırlı değil. Dünyamızın ve kurumlarımızın tüm alanlarını etkiliyor" diye konuştu.

DSÖ'NÜN TAVSİYELERİ GÖRMEZDEN GELİNDİ

Salgının dünya için bir "uyarı alarmı" olması gerektiğinin altını çizen Guterres, "Kibire son verme zamanı. Ölümcül küresel tehditler yeni bir birlik ve dayanışma gerektiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Guterres, dünyanın salgına karşı birlikte harekete edemediğine vurgu yaparak, "Covid-19'a karşı verdiğimiz mücadelede biraz dayanışma ancak çok az birlik gördük. Farklı ülkeler birbirinden ayrı, bazen çelişkili stratejiler izlediler. Böylelikle, hepimiz ağır bir bedel ödüyoruz. Pek çok ülke, DSÖ'nün tavsiyelerini görmezden geldi" ifadesini kullandı.

Guterres, tüm bunların sonucu olarak virüsün tüm dünyaya yayıldığını, şu anda da güney yarım kürenin tehdit altında olduğunu belirterek, virüsün yeni dalgalarının gelebileceği uyarısında bulundu.

AŞI BAŞLANGIÇ NOKTASI OLABİLİR

Salgının bir trajedi olduğunun altını çizen Guterres, Covid-19'a karşı verilen mücadelenin insan hakları merkezli olması gerektiğini ifade etti.

Guterres, salgının sona erdirilmesi için çok taraflı bir çaba gerektiğinin altını çizerek, "Umarım aşı arayışı bir başlangıç noktası olabilir" diye konuştu.

Virüse karşı geliştirilecek aşı, ilaç ve diğer tedavi edicilerin tüm küresel bazda adil erişiminin önemine dikkati çeken Guterres, tüm bunların evrensel olarak mevcudiyetinin ve herkesin bütçesine uygun olmasının temel kaide olduğunu kaydetti.

Guterres, konuşmasında DSÖ ve çalışanlarına da övgülerde bulunarak, "DSÖ'nün yeri doldurulamaz" dedi.

DSÖ'DEN KORONAVİRÜS İÇİN 'BAĞIMSIZ İNCELEME' SÖZÜ

bm-genel-sekreteri-guterres-dunya-koronavirusun-kokunun-nasil-kazinacagini-bilmiyor-733191-1.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınındaki sorumluluğuna ilişkin en kısa zamanda bağımsız bir inceleme başlatacağını bildirdi.

Ghebreyesus, DSÖ'nün en üst karar alma organı olan 73. Dünya Sağlık Asamblesinin (DSA) açılışında konuştu.

Tarihte ilk kez video konferans yöntemiyle yapılan asamblede Ghebreyesus, "Dünya daha önce birkaç pandemi ile karşı karşıya kaldı. Bu bir koronavirüsün neden olduğu ilk salgın. Bu, tehlikeli kombinasyon özellikleri olan, tehlikeli bir düşman. Bu virüs etkili, hızlı ve ölümcül" diye konuştu.

Ghebreyesus, Covid-19'un sadece bir sağlık krizi olmadığını, milyonlarca insanın virüs nedeniyle işini kaybettiğini söyledi.

Küresel ekonominin 1929 Büyük Buhran'dan bu yana görülen en keskin daralmaya yöneldiğini anlatan Ghebreyesus, "Salgın insanlığın en iyi ve en kötü yanını ortaya çıkardı: Zenginlik ve korku, dayanışma ve şüphe, uyum ve karşılıklı suçlamalar" ifadesini kullandı.

Ghebreyesus, "küçük bir mikrobun" tüm dünyayı alt üst ettiğini vurgulayarak, "Bu virüs bize bir şey öğretiyorsa o da alçakgönüllülüktür. Alçakgönüllülüğün tam zamanı" dedi.

Asamble başlamadan önce Avrupa Birliği ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerin "salgında DSÖ'nün rolüne" ilişkin araştırma önergesine değinen Ghebreyesus, "tarafsız, bağımsız ve kapsamlı" inceleme talebini memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

Genel Direktör ayrıca, ülkelere DSÖ'ye sağladıkları finansman desteğini artırmaları çağrısında bulundu.

ABD'DEN DSÖ'YE SUÇLAMA

bm-genel-sekreteri-guterres-dunya-koronavirusun-kokunun-nasil-kazinacagini-bilmiyor-733192-1.

ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Alex Azar, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde dünyanın ihtiyaç duyduğu bilgileri edinmede başarısız olduğunu belirterek, "Bu başarısızlık da pek çok can kaybına mal oldu" iddiasında bulundu.

Azar, DSÖ'nün en üst karar alma organı olan ve bugün başlayan 73. Dünya Sağlık Asamblesi'nde (DSA) konuştu.

Azar, DSÖ'nün operasyonlarının şeffaf olması gerektiğini belirterek, DSÖ'nün pandemideki sorumluluğunun tüm yönleriyle bağımsız bir şekilde incelenmesini içeren önergeyi desteklediklerini aktardı.

DSÖ'nün kilit yetkilerini yerine getirmesini ve üye ülkelerin Uluslararası Sağlık Yönetmeliklerine uymasını sağlamak için herkesi birlikte hareket etmeye davet eden Azar, isim vermeden Çin'e yüklendi.

Azar, Çin yönetiminin "salgını örtbas etmeye yönelik açık bir girişimde" bulunduğunu, "şeffaflık yükümlülükleri ile alay ettiğini" ve bu politikanın tüm dünyaya "pahalıya mal olduğunu" iddiasında bulundu.

DSÖ'ye yönelik suçlamalarına devam eden Azar, şöyle konuştu:

"Üye devletler iyi niyetle hareket etmediklerinde DSÖ'nün temel bilgi paylaşımı ve şeffaflık misyonunda başarısız olduğunu gördük. Bunun olmasına asla bir daha müsaade edilemez. Bu statüko kabul edilebilir gibi değil. DSÖ değişmeli ve çok daha şeffaf ve daha hesap verebilir hale gelmelidir."

Azar, Tayvan'ın asambleye gözlemci olarak katılması ve DSÖ'nün buna engel çıkarmaması çağrısında bulunarak, 23 milyon Tayvanlının sağlığının "politik mesajlara alet edilmemesi" gerektiğini ifade etti.

TOPLANTI YARIN SONA ERECEK

Ev sahibi ülke sıfatıyla Guterres'ten önce Asamblenin açılışını yapan İsviçre Konfederasyon Başkanı Simonetta Sommaruga, DSÖ'nün geçmişteki salgınlardan dersler çıkardığını belirtti.

Sommaruga, "Kuruluşun gelecekteki sağlık acil durum yönetimini geliştirebilmek için mevcut krizi kapsamlı ve eleştirel bir şekilde gözden geçirebileceğine inanıyorum" şeklinde konuştu

Yarın sona erecek Asamblede, Kovid-19 için üretilecek aşı, ilaç ve diğer teknolojilerin küresel çapta "ortak erişimi" ve "adil dağıtımını" amaçlayan tasarılar sunulacak.

Ayrıca Avrupa Birliği ve bazı ülkelerin "salgında DSÖ'nün rolüne" ilişkin araştırma önergesi vermesi bekleniyor. (AA) (DHA)