BM Genel Sekreteri Guterres, İdlib'de durum tamamen kontrolden çıkmadan acil olarak ateşkes ilan edilmesi gerektiği söyledi.

BM Genel Sekreteri’nden İdlib açıklaması

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İdlib’de tırmanışa geçen gerginlik nedeniyle ciddi korku duyduğunu belirterek, “Gerginlikten geri adım atın” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İdlib’de yaşanan çatışmalara ilişkin BM binasında açıklama yaptı.

İdlib’de son 24 saatte tırmanışa geçen gerginlik nedeniyle ciddi korku duyduğunu belirten Guterres, "Suriye'de süren çatışmalar boyunca bu en endişe verici anlardan biri. Acil bir eylem olmazsa, saat başı daha fazla tırmanma riski var" dedi.

Guterres, çatışmalarda en büyük bedeli sivillerin ödediğine dikkati çekerek, "Son 3 ay içinde yaklaşık 1 milyon kişi evlerinden kaçtı. Okullara ve tıbbi tesislere hava saldırıları devam etti. Yerlerinden edilmiş ailelerin sığınak aradığı kamplar ve diğer yerler, bombardımana uğradı. Çatışma alanları genişleyip ilerledikçe daha yoğun nüfuslu bölgelere ulaşıldı" ifadelerine yer verdi.

‘GERİ ADIM ATIN’

Durum tamamen kontrolden çıkmadan acil olarak ateşkes ilan edilmesi gerektiğine işaret eden Guterres, "İlgili kişilerle olan tüm temaslarımda, tek basit bir mesajım oldu; gerginlikten geri adım atın" diye konuştu. Guterres, Suriye'de 10. yılına girecek çatışmaların yıkım ve sefaletten başka bir şey getirmediğini vurguladı. Guterrres, tek çözümün diplomasiye şans verilerek, BM yoluyla siyasi sürece devam edilmesi olduğunu kaydetti.

AA