BM Genel Sekreteri António Guterres milyonlarca insanın yoksulluk ve açlık sınırında olduğu dünya “Covid-19 testini geçemedi” dedi.

BM Genel Sekreteri: Yoksulluk ve açlıkla boğuşan 'bölünmüş' dünya Covid-19 testini geçemedi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres Covid-19 pandemisiyle boğuşan dünyanın küresel ölçekte ekonomik ve politik bir krizin içinde olduğunu vurguladı.

Reuters haber ajansının haberine göre, Portekiz haber ajansı Lusa’ya konuşan BM Genel Sekreteri Guterres, bölünmüş dünyanın "Covid-19" testini geçemediğini söyledi ve milyonlarca insanın yoksulluk ve açlık sınırında olduğunu, bu yüzden tüm ülkelerin somut adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Dünyada bir milyondan fazla insanın ölümüne neden olan hastalıkla mücadele etmek için daha fazla şey yapılabileceğini söyleyen Guterres, “Kovid-19 salgını, tüm uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olarak benim için küresel bir meydan okumadır. Maalesef bu, uluslararası toplumun bugüne kadar başarısız olduğu bir sınavdır” ifadesini kullandı.

‘DÜNYA SORUNLAR KARŞISINDA BİRLEŞMELİ’

Uygun önlemlerin alınmaması durumunda virüsün dünya üzerinde milyonlarca insanı yoksulluğa ve açlığa sürükleyeceğini söyleyen BM Genel Sekreteri, “Eğer önlem alınmazsa, Covid-19’un yıkıcı ekonomik etkileri yıllarca devam edecek” açıklamasında bulundu.

Afganistan, Yemen ve Suriye'deki çatışmalar da dahil olmak üzere, diğer küresel sorunları çözmek için birleşmeyen dünya ülkelerini eleştiren Guterres, "Bu büyük bir hayal kırıklığı kaynağıdır" ifadesini kullandı.

Reuters, Resmi verilere dayandırarak hazırladığı raporda, geçtiğimiz yıl Aralık ayından bu yana 39 milyondan fazla insana koronavirüs bulaştığını, bir milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.