Irak'ın kuzeyinde 9 kişinin ölümüne yol açan saldırıyla ilgili Bağdat’ın talebiyle düzenlenen BMGK olağanüstü toplantısında Irak’ın Türkiye’yi sert bir şekilde suçlaması üzerine gerginlik yaşandı. Toplantıda söz alan Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, saldırıdan Ankara'yı sorumlu tutarken Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Keçeli, saldırının 'terör örgütleri' tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nde 'Dohuk' oturumu: Irak saldırıdan Türkiye'yi sorumlu tuttu, Ankara yanıt verdi
BM Güvenlik Konseyi - Fotoğraf: Depophotos (Arşiv)

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) olağanüstü toplantısında Irak, Türkiye'yi sert iddialarla hedef aldı. 20 Temmuz'da Irak'ın Dohuk vilayetinin Zaho ilçesinde dere kenarına yapılan ve 9 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı Türkiye'nin gerçekleştirdiğine dair ellerinde kanıtlar olduğunu söyleyen Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin saldırıyla ilgili olarak uluslararası bağımsız bir komisyon kurulmasını istedi.

BM Güvenlik Konseyi, Irak'ın kuzeyindeki Dohuk kentinde 9 sivilin ölümüne neden olan saldırıyla ilgili toplandı.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Öncü Keçeli ise Türkiye'nin Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği güçlü desteği her zaman koruduğunu, Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin 'terör örgütleri' tarafından ihlal edildiğini söyledi. Saldırının ardından Türkiye’nin, Irak hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile iletişime geçtiğini anımsatan Keçeli, Dışişleri Bakanlığının da bir açıklama yaparak Türkiye’nin gerçeklerin ortaya çıkması için her türlü adımı atmaya hazır olduğunu açıkça dile getirildiğini kaydetti.

Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilere değinen Keçeli, "Türkiye, Irak'ın egemenliğine, toprak bütünlüğüne, istikrarına ve refahına verdiği güçlü desteği her zaman korumuştur. Aksi iddialar, gerçek dışı ve kötü niyetlidir. Çok net bir şekilde belirtelim; Irak'ın egemenliği ve toprak bütünlüğü Türkiye tarafından değil terör örgütleri tarafından ihlal edilmektedir" dedi.

'SINIRIMIZDAKİ BÖLGENİN, BİZE KARŞI SALDIRILAR DÜZENLEMEK İÇİN ÜS HALİNE GELMESİNE İZİN VEREMEYİZ'

Türkiye’nin meşru müdafaa hakkını kullanmaya devam edeceğinin altını çizen Keçeli, "Sınırımızdaki bölgenin, bize karşı saldırılar düzenlemek için bir üs haline gelmesine izin veremeyiz. Bu konseyin hiçbir üyesi buna izin vermez. Terörle mücadelede ilgili Güvenlik Konseyi kararlarının üye ülkelere yüklediği sorumluluk çerçevesinde hareket edeceğiz. Bunu yaparken sivillerin, sivil altyapının, tarihi ve kültürel varlıkların ve çevrenin korunmasına öncelik vermeye devam edeceğiz" dedi.

BM TEMSİLCİSİ: TÜRKİYE VE IRAK ORTAK ARAŞTIRMA KONUSUNDA HEMFİKİR

Birleşmiş Milletler Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert de oturumda yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin tam olarak ne olduğunu belirlemek için Dohuk sorununu Irak ile birlikte ele almaya hazır olduğunu" bildirdi. Plasschaert, Dohuk saldırısıyla ilgili Irak Başbakanı'yla yaptığı görüşmeyi aktarırken Türkiye'nin konuyu netleştirmek için ortaklaşa ele alma konusunda iş birliğine açık olduğunu belirtti.

IRAK: TÜRKİYE ORTAK SORUŞTURMA İSTEMİYOR

Toplantının ardından basına konuşan Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin uluslararası komisyon dışında Türkiye ile ortak soruşturma yapılması fikrini desteklediklerini ancak Ankara’nın buna 'yanaşmadığını' kauydetti Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Öncü Keçeli ise suçlamayı reddederek Türkiye’nin gerçeklerin ortaya çıkması için gerekli tüm adımları atmaya hazır olduğunu söyledi.

NE OLMUŞTU?

Irak'ın kuzeyindeki Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki Dohuk bölgesinde yer alan Zaho yerleşim yerinde düzenlenen saldırıda ikisi çocuk 9 kişi yaşamını yitirmiş, 23 kişi yaralanmıştı. Saldırının ardından açıklama yapan Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, saldırıyla ilgili Türkiye’yi suçlamıştı. Ankara ise suçlamaları yalanlayarak saldırının PKK tarafından gerçekleştirildiğini iddia etmişti.

Kaynaklar: Euronews, AA