Birleşmiş Milletler İklim Raporu taslağına göre, önümüzdeki on yıllarda atmosferdeki sıcaklık düşürülebilmiş olsa dahi kritik değişimler yaşanacak. İklim değişikliği dünyadaki yaşamı kökünden değiştirecek.

BM İklim Raporu: Önümüzdeki 30 yıl felaketlere gebe

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa Haber Ajansı'nın ulaştığı, BM iklim bilimcilerinin rapor taslağı, önümüzdeki on yıllar için çok kritik değişimler öngörüyor. Önümüzdeki 30 yıl içerisinde iklim değişikliğine bağlı felaketler arasında daha fazla salgın hastalık, soyu tükenen canlılar, yaşanamayacak seviyelerde sıcaklık ve yükselen dalgaların mahvedeceği şehirler var.

HENÜZ EN KÖTÜSÜNÜ GÖRMEDİK

AFP'nin ulaştığı raporda, bu süreçte verilecek kritik kararların, önümüzdeki süreçte gezegendeki yaşamı doğrudan etkileyeceği belirtiliyor. İklim Değişikliğine Dair Hükümetlerarası Rapora göre 21. yüzyılda insan türünün hayatta kalma ve yok olma tercihi belirlenecek. Ön görülen tehlike "En kötüsü henüz gelmedi, çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceğini de etkileyeceğiz" diyerek ifade ediliyor.

Panel, AFP'nin yayınladığı habere ilişkin rapor taslaklarıyla ilgili yorum yapamayacaklarını belirtti.

Raporda dikkat çeken bir başka ayrıntı, iklime en az zararı olan nüfusun bu değişiklikten en fazla etkilenecekler olmasının adaletsizliği. Ayrıca okyanusların ve ormanların ısınma konusunda zorlanmasının, gelecekteki iklim krizinde lehimize değil aleyhimize işleyecek sonuçları olduğu belirtiliyor: "Dünya böyle bir değişimlerden daha önce de yeni ekolojik sistemler ve canlı türleriyle çıkarak kurtuldu. Gezegen hayatta kalabilir, insanlık kalamaz"

GERİ DÖNÜLEMEZ FELAKET

Raporda üzerinde durulan en önemli konulardan biri ısınma. Yıllık 1,5 derece ısınmanın gezegen için felaket olduğu belirtilirken, bu seviyenin 1,1'e düşmediği takdirde önümüzdeki 80 yıl içerisinde geri dönülemez bir küresel felakete sebebiyet vereceği belirtiliyor. Isınmanın, Antartika kıtasındaki tüm buzulların eriterek okyanus seviyesini 13 metre yükseltebileceği hesaplanıyor.