Birleşmiş Milletler’de yapılan oylamada, İnsan Hakları Konseyi'ne Çin ve Rusya seçildi. ABD karara tepki göstererek konseyin reforme edilmesi çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Konseyi'ne Çin ve Rusya seçildi, ABD karara tepki gösterdi

AA'nın aktardığı habere göre, Birleşmiş Milletler (BM) 47 üyeli Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi'ne üç yıllığına seçilen 15 ülke belli oldu. BM Genel Kurulu'ndaki oylamada hak ihlalleri iddiasıyla sıklıkla eleştirilen Çin ve Rusya’da konseye seçildi.

Konseye seçilen diğer ülkeler arasında ise Fransa, İngiltere, Pakistan, Özbekistan, Nepal, Senegal, Fildişi Sahili, Malawi, Gabon, Ukrayna, Meksika, Bolivya ve Küba yer aldı. Seçilen yeni ülkeler, 1 Ocak 2021 itibarıyla Konseyde 3 yıl görev yapacak.

‘KONSEYİN İHLALLERE IŞIK TUTMASINI ENGELLEYEMEYECEKLER’

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) BM Direktörü Louis Charbonneau, Çin, Rusya ve Küba'nın Konseye seçilmeyi hak etmediğini belirterek, insan hakları ihlallerinde bulunmakla suçladığı bu ülkelerin konseyin ihlal ve istismarlara ışık tutmasını engellemeyeceğini belirtti.

Charbonneau ayrıca, Çin’i Uygur Türklerine toplama kamplarında baskı ve işkence yapmakla, Rusya’yı ise Suriye'de rejim güçleriyle birlikte sivil yerleşim yerlerine saldırmakla suçladı.

‘ABD DIŞİŞLERİ BAKANI: KARARI KINIYORUZ’

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, hak ihlalleriyle eleştirilen Rusya ile Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'ne seçilmesine tepki gösterdi. Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada “ABD, ‘insan hakları ihlali yapan’ otoriter rejimlerin BM İnsan Hakları Konseyi'ne seçilmesini kınıyor” ifadesini kullandı. Pompeo, 2018'de ABD'nin Konseyden çekildiğini hatırlatarak, Konseyin İsrail karşıtı yanlı tavırlar içinde bulunduğunu savundu.

ABD'li Bakan, Konseyin reforme edilmesi yönündeki çağrılarını yinelediklerini kaydetti.

KARARLAR TAVSİYE NİTELİĞİNDE

2006’da kurulan ve 47 üyesi bulunan BM İnsan Hakları Konseyi, "İnsan hakları" konularını görüşmek üzere mart, haziran ve eylülde yılda 3 kez toplanıyor. Konseyin oturumları sırasında, karar tasarıları da görüşülüyor ve kabul ediliyor. Ancak BM İnsan Hakları Konseyi'nin kararları, "tavsiye" niteliği taşıyor ve kararların yasal bağlayıcılığı bulunmuyor.