Birleşmiş Milletler Dünya Nüfus Raporu, dünyadaki kız çocukları ve kadınların yüzde 45'inin kendi bedeni, cinsel yaşamı ve beden sağlığı ile ilgili söz hakkına sahip olmadığını ifade etti.

BM: Kadınlar bedenleri üzerinde söz sahibi değil

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), 2021 Dünya Nüfus Raporu dünyadaki milyonlarca kız çocuğu ve kadının kendi bedenleri üzerinde söz sahibi olmadığını belirten bir rapor yayımladı.

UNFPA İcra Direktörü Natalia Kanem, bugün raporu tanıtırken, yaptığı açıklamada önce bu durumu kınadı ardından da mevcut durumun son derece endişe verici olduğunu vurguladı.

KADINLARIN SADECE YÜZDE 55’İ BAĞIMSIZ KARAR ALABİLİYOR

Yoksul ya da az gelişmiş 57 ülkeyi kapsayan Dünya Nüfus raporunda, ilgili ülkelerdeki kız çocukları ve kadınların sadece yüzde 55’inin aile planlaması, sağlık ve cinsel yaşam gibi konularda bağımsız karar alabildiklerinin altı çiziliyor.

Söz konusu raporda, Afrika, Avrupa, Latin Amerika ve Asya kıtalarından 57 ülkeden 15-49 yaş arası kadınların durumları değerlendiriliyor.

Sürdürülebilir bir ilerlemenin sadece cinsiyetler arasındaki yapısal, sosyal ve ekonomik eşitsizliğin ortadan kaldırılması durumunda sağlanabileceğine vurgu yapılan raporda şu ifadeler yer alıyor:

"Bir kadının kendi vücudunu kontrol etme gücü, hayatının diğer alanlarında da ne kadar kontrol sahibi olduğunun göstergesidir.”

“ERKEKLER KADINLARIN YAŞAMLARINA SAYGI DUYMALI”

Raportörler, bu koşulların yerine getirilebilmesi için de "erkeklerin kadınların kararlarına saygı duyan müttefikler haline getirilmeleri gerektiğine" değiniyor.

Kadınların kendi bedenleri ve cinsel yaşamları üzerinde söz sahibi olmaları bölge ve ülkelere göre bazı farklılıklara sahne oluyor.

Örneğin, Latin Amerika ile Asya'nın doğu ve güneydoğusundaki genç kız ve kadınların yaklaşık yüzde 76'sı, sağlık, aile planlaması ve cinsel yaşamları konusunda kendi kararlarını alabilirken Sahra altı Afrika'da bu oran yaklaşık yarı yarıya azalıyor.

Buna karşın Mali, Nijer ve Senegal'de kadınların sadece yüzde 10'undan bile daha azı kendi bedenleri üzerinde kararlar alabiliyor.

KARAR ALMA HAKKI ELDE EDENLER SAĞLIĞA YÖNELİYOR

Raporda ayrıca, Etiyopya'daki kadınların sadece yüzde 53'ünün cinsel ilişkiyi reddedebildiğine işaret edilirken, buna karşın yüzde 94'ünün doğum kontrolü ile ilgili kararları yalnız veya eşiyle birlikte alabildiği ifade ediliyor.

Raporda, bağımsız karar alma özgürlüğünü elde eden kadınların ağırlıklı olarak sağlık hizmetlerinden yararlanmaya yöneldikleri belirtilirken, cinsel yaşamlarını bağımsız belirleyen kadınların oranında ise gerileme olduğuna vurgu yapılıyor.

UNFPA'nın, 2015 yılında belirlediği 17 hedef arasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması da bulunuyor. Örgüt tüm kadınların cinsel ve üreme sağlığına erişmesini ve aile planlamasında söz hakkına sahip olması gerektiğini savunuyor