UNODC ve UN Women tarafından yayımlanan yeni rapora göre, her saat başı ortalama olarak beşten fazla kadın veya kız çocuğu yakın partneri veya diğer aile üyeleri tarafından öldürülüyor.

BM raporu: Saat başı 5 kadın/kız çocuğu öldürülüyor

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) kadına yönelik şiddete yönelik yeni raporunu yayımladı.

UNODC ve UN Women tarafından yapılan yeni araştırma, 2021 yılında her saat başı ortalama olarak beşten fazla kadın veya kız çocuğunun kendi aileleri veya yakın partnerleri tarafından öldürüldüğünü gösterdi.

25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nden hemen önce yayımlanan raporda öne çıkan veriler şöyle:

>> 2021 yılında dünyada 81.100 kadın ve kız çocuğu kasıtlı olarak öldürüldü. Kadın cinayetlerinin toplam sayısı son on yılda büyük ölçüde değişmedi.

>> Kadın cinayetlerinin çoğu kadınların yakın partnerleri ya da aile üyeleri tarafından işlendi.

>> 2021 yılında dünyada yaklaşık 45.000 kadın ve kız çocuğu yakın partnerleri veya diğer aile üyeleri tarafından öldürüldü. Yani kadın cinayetlerinin yaklaşık %56’sı yakın partnerler veya diğer aile üyeleri tarafından işlendi. Bu, ortalama olarak her saat başı, beşten fazla kadın veya kız çocuğunun kendi ailelerinden biri tarafından öldürüldüğü anlamına geliyor.

>> Kadın cinayetlerinin en çok görüldüğü kıta Asya olurken (17.800 kadın cinayeti), bunu Afrika izledi (17.200 kadın cinayeti).

>> Amerika kıtasında 2021 yılında tahminen 7.500 kadın ve kız çocuğu yakın partneri ya da diğer aile üyeleri tarafından öldürülürken, Avrupa’da bu rakam 2.500 olarak gerçekleşti.

"KADIN CİNAYETLERİ ÖNLENEBİLİR"

Geçen yıl kadın ve kız çocuklarının yaklaşık yüzde 56’sının evli olduğu erkek veya diğer aile üyeleri tarafından öldürüldüğünü gösteren rapor hakkında konuşan UN Women İcra Direktörü Sima Bahous, şunları söyledi: “Kadın cinayetleri önlenebilir, bunu yapmak için araçlar ve bilgi mevcut. Özellikle kadın örgütleri değişim için savunuculuk yapıyor. Kadınların ve kız çocuklarının evde, sokaklarda ve her yerde güvende olmalarını sağlamak için daha somut adımlara ihtiyacımız var.”

UNODC İcra Direktörü Ghada Waly ise şunları söyledi: “Toplumsal cinsiyete dayalı her türlü şiddeti önlemek için, her bir cinayeti dikkate almalı, kadın cinayetlerinin arkasındaki sebepleri daha iyi anlamalıyız. Böylece daha iyi ve etkili önleme ve adalete erişim mekanizmaları tasarlayabiliriz.”