BM raporu: Yoksullara temel gelir uygulaması koronavirüsün yayılmasını yavaşlatabilir

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) raporuna göre, dünyanın 132 ülkesinde en yoksul 2,7 milyar insana geçici temel gelir uygulanması, bu insanlara evde kalma imkanı sunarak koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmaya katkı sağlayabilir.

Reuters'in haberine göre, raporda temel gelir uygulamasının üç şekilde hayata geçirildiği belirtiliyor: Varolan ortalama gelir üzerine ilave destekler, bir ülkede ortalama yaşam standardına bağlı olarak toplu para aktarımları veya kişinin nerede yaşadığına bakılmaksızın tek tip toplu para aktarımları.

"BEKLENMEDIK ZAMANLAR BEKLENMEDİK ÖNLEMLER GEREKTİRİR"

UNDP Yöneticisi Achim Steiner, "Beklenmedik zamanlar, beklenmedik sosyal ve ekonomik önlemleri gerektirir. Dünyanın en yoksul insanlarına geçici temel gelir uygulamak (bu bağlamda) bir seçenek olarak ortaya çıktı" dedi. Steiner, "Destek ve kurtarma paketleri sadece büyük piyasalara ve büyük işletmelere odaklanamaz," diye sözlerine devam etti.

Reuters'in kayıtlarına göre, koronavirüs şimdiye kadar dünyada en az 14,8 milyonu enfekte etti ve 610 binden fazla insanın ölümüne sebep oldu. Birleşmiş Milletler; pandemi ve buna bağlı küresel durgunluğun 1990 yılından bu yana ilk defa dünya çapında yoksulluk artışını tetikleyebileceği ve 265 milyon insanı açlığın eşiğine sürükleyebileceği uyarısında bulunuyor.

UYGULAMADA GÜÇLÜKLER VAR

UNDP raporunda ülkelerin geçici temel gelir ödeme yollarından birinin de borç ödemeye harcanacak milyarlarca doların başka bir amaca uygun hale getirilmesi olduğu bildiriliyor. G20 ülkeleri Nisan ayında dünyanın en yoksul ülkelerinin borçlarının yıl sonuna kadar askıya alınması üzerine mutabakata varmıştı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise borç erteleme uygulamasının tüm gelişmekte olan ve orta gelirli ülkelere sunulması gerektiğini belirtti. Öte yandan G20 Borç Servisleri Dondurma Inisiyatifi olarak adlandırılan bu borç erteleme uygulamasının hayata geçirilmesinde güçlükler olduğu belirtiliyor.