Fas yönetiminin Batı Sahra halkına yönelik insan hakları ihlallerine Birleşmiş Milletler'in (BM) tepki vermesi için çağrı yapıldı. Avrupa Solu Partisi'nin de aralarında bulunduğu 276 kuruluş BM Genel Sekreterliği'ne hitaben yazdığı mektupta, Batı Sahra'da düzenlenecek olası bir bağımsızlık referandumunun desteklenmesini istedi.

BM'ye 276 kuruluştan açık mektup: Batı Sahra'da referandumu destekleyin

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fas hükümetinin Batı Sahra halkına yönelik sistematik baskılarına son vermesi için Birleşmiş Milletler'e (BM) uluslararası çağrı yapıldı. Avrupa Solu Partisi'nin de aralarında olduğu 276 kuruluşun destek verdiği "Batı Sahra’da İnsan Haklarının Korunması ve Desteklenmesi İçin Cenevre Destek Grubu" tarafından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e hitaben yazılan mektupta, "Artık BM'nin tarafsız olduğuna inanmıyoruz" mesajı verildi.

Mektupta, BM Güvenlik Konseyi'nin Batı Sahra krizine ilişkin gerçekleştireceği toplantıda da bölge halkının yararına kararlar alınması talep edilirken "BM'nin işgali onaylama anlamına gelen kayıtsız tavrından vazgeçip aktif tavır alması" istendi. "İki büyük gücün, ABD ve Fransa'nın izledikleri politikalar Batı Sahra halkının kendi kaderini tayin haklarına sahip olma çabalarına zarar veriyor" denilen mektupta, şu ifadeler yer aldı: Her iki ülke yönetimleri de Batı Sahra'da uluslararası insan hakları hukukunun uygulanmasını önlemekten nesnel olarak sorumludur. Sahra halkı, BM'nin Batı Sahra'da süren silahlı çatışmalarda kısmi sorumluluğu olduğunu değerlendiriyor."

RAPOR YETERSİZ

Batı Sahra'da yaşanan insan hakları ihlalleriyle ilgili BM'nin yetersiz bir pozisyonda kaldığı belirtilen mektupta, "BM bünyesinde geçtiğimiz yıllarda yapılan birçok çalışmada, Batı Sahra'da işgalci güçlerin insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiğine dair kaygılar defalarca dile getirildi. Ancak Fas Krallığı, BM'nin söz konusu ihlallerle ile ilgili tüm suçlamalarını reddederken insan hakları savunucularına, gazetecilere yönelik işkence iddialarının soruşturmasını da engelledi. Fas Krallığı, 'Zorla Kaybetme' konulu sözleşmeyi Mayıs 2013'de onaylamış olmasına karşın hala BM Komisyonu'na bir rapor sunmadı. Afrika İnsan Hakları Sözleşmesini tanımayan tek Afrika ülkesi olan Fas'ın Sahra halkına yönelik sistematik ihlalleri ise BM raporunda yeterince yer bulmadı. Forbes dergisine göre, yönetime geldikten sonra kişisel serveti 1 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkan Kral 6'ıncı Muhammed'e ait olan şirketlerin faaliyetleri de göz ardı edildi" ifadeleri yer aldı.

ÇATIŞAN TARAFLAR BİR ARAYA GELMELİ

Mektupta, bölge halkının bağımsızlık referandumu talebi de vurgulandı. 55 yıl önce İspanyol Sahrası halkı için tanınan kararın hatırlatıldığı mektupta, "1966'da, BM Genel Kurulu'nun 2229-XXI sayılı kararıyla, İspanyol Sahrası'nın yerel halklarının istekleri dikkate alınarak kendi kaderlerine tayin imkanı veren bir referanduma onay verilmişti. Şimdi, 55 yıl sonra Batı Sahra halkı da aynı taleple BM gözetiminde bir referandum düzenlenmesini talep ediyor. Bu nedenle, süreci ivedi olarak sonuçlandırmak için çatışan taraflarla New York'ta toplantı yapılmasını ve komşu ülkeler Cezayir'le Moritanya'nın gözlemci olarak katılması için adım atmaya çağırıyoruz" denildi. BM Genel Sekreteri Guterres'e de "Sahra halkını umarsız ve bekler durumda bırakmayın. Sahra halkının kendi kaderlerini tayin etmelerine imkan verecek özgür bir referandumun yapılabilmesi için girişimlerde sorumluluk almanızı talep ediyoruz" çağrısı yapıldı.