BM’ye Süleymani çağrısı: Suikast failleri ceza almalı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İran, Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'nin 3 Ocak 2020’de Irak’ın başkenti Bağdat'ta Washington destekli saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin 1’inci yıldönümünde Birleşmiş Milletler'i (BM) ABD’ye karşı harekete geçmeye çağırdı.


ULUSLARARASI TÜM GİRİŞİMLER SONUÇSUZ

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi’ne bağlı hukuk departmanı tarafından BM Genel Kurulu’na gönderilen mektupta, ABD hükümetini kınamak ve gelecekte benzer hamleleri caydırmak için ‘‘bir karar çıkarmak da dahil olmak üzere yetkisi dahilindeki tüm cezai ve yasal girişimleri’’ kullanma çağrısı yapıldı. Mektupta, ABD hükümetlerinin yıllardır uluslararası yasaları ve anlaşmaları ihlal etme gücü veren eylemlerinde ‘‘aşırı tek taraflılık’’ sergilediği belirtilirken ‘‘ABD’nin bu yöndeki tehlikeli hamleleri uluslararası hukukta suç niteliği taşıyor. BM tüzüğü hükümetlerin uluslararası barış ve güvenliğe zarar veren eylemlerde bulunmasını yasaklamıştır’’ hatırlatması yapıldı.

Dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘‘ölüm emrini verdiğini’’ itiraf ettiği Süleymani suikastı, BM yargısız infaz raportörlerinin geçen yıl hazırladığı raporda da ‘‘yasadışı’’, ‘‘keyfi’’, ‘‘BM tüzüğünün ihlali’’ şeklinde tanımlanmıştı. İran ve Irak yargı makamları da geçen yıl Trump da dahil onlarca ABD yetkilisine karşı Interpol’den ‘‘kırmızı bülten’’ istemiş ancak tüm uluslararası girişimler sonuçsuz kalmıştı.

ANMA TÖRENİNDE HÜKÜMETE ÇAĞRI

Bağdat’ta Süleymani suikastının yıldönümü nedeniyle hafta sonu anma törenleri ve eylemler düzenlendi. Suikastta hayatını kaybeden Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis’in de anıldığı eylemlerde, Irak hükümetine ülkedeki tüm yabancı güçlerin çekilmesi için çağrı yapıldı.

Haşdi Şabi Başkanı Falih el-Feyyad ise anma töreninde yaptığı konuşmada, Süleymani ve Mühendis’in öldürülmesinin Irak’ın egemenliğinin ihlali anlamına geldiğini belirterek ‘‘Yabancı güçlerin çekilmesi talebi duygusal isteklerden değil ülkenin egemenliğinin pekiştirilmesi içindir’’ ifadelerini kullandı. İran’da ise bugün Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve hükümetin üst düzey yetkililerinin katıldığı anma törenleri düzenlenecek.