BMGK Suriye gelişmelerine ilişkin toplandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye’deki son gelişmeleri görüşmek üzere toplandı.

Toplantıda konuşan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft, "Askerlerinin ölümüyle sonuçlanan gayrimeşru saldırılara karşılık verme konusunda Türkiye'ye desteğimiz tamdır" diye konuştu.

ABD'nin BM Temsilcisi, Rusya'yı bölgedeki savaş uçaklarını acilen yere indirmeye, Suriye ile Rusya'yı Astana Sözleşmesi sınırlarına çekilmeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu, İdlib gündemiyle toplandı. Türkiye'nin Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu açıklamalarda bulundu.

Sinirlioğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

  • İdlib'deki güvenli bölge içerisinde kendi askeri personelimizin güvenliğini sağlamak için askerler konuşlanmıştır ve bu bağlamda sivillerin korunmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Ülke çapında bir istikrarın oluşması için çalışmaktadır. Bu Birleşmiş Milletler'in 2254 sayılı kararına uygundur.
  • Rusya ile diyalog sürecine devam ediyoruz. Aslında aynı gün Türk güçlerine karşı gerçekleştirilen saldırıdan sonra Rus heyetle görüşmelere devam ediyoruz. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile bir görüşme gerçekleştirdi. Biz burada askeri güçlendirme çalışmalarımızı devam ettireceğiz. İdlib'in zavallı çocuklarını koruma bağlamında ahlaki bir sorumluluğumuz da var.
  • Burada olan bütün güçler bu gerilimden sorumludur. Sivilleri savunmasız bırakmak rejimin merhametine bırakmak olur.
  • Dün gerçekleştirilen saldırılar Suriyeli masumları korkutmakta, Suriye muhalefetini hedef almakta ve barış dolu bir süreci baltalamaktadır.
  • Milyonlarca Suriyeli güvenlik ihtiyacı içindedir. Bizim askerlerimiz masumların hayatlarını kurtarmak için kendi hayatlarını feda etmişlerdir. Türkiye insani yardımların yapılabilmesi için çalışmalarına devam bmgk-deki-suriye-gorusmeleri-basladi-694567-1.etmektedir. Bu nedenle Türk unsurları hedef alınmaktadır. Türk askerleri bu pis savaşa çekilmek istenmektedir.
  • Yıllardır muhalif güçler öldürülmektedir. Bu sefer doğrudan Türkleri hedef aldılar. Bazı uç sözleşmeli askerler bu farkı bilmiyor olabilirler ama bunu zor bir şekilde öğrenmek istiyorlarsa öğretiriz.
  • Türkiye savaş istemiyor. Türkiye güvenliği tehdit altında olduğunda buna karşılık verecektir. Türkiye doğrudan bir askeri yüzleşmenin içine girmemek için elinden geleni yapmaktadır. Ancak uluslararası topluluğun milyonlarca masumun hayatını koruma sorumluluğu vardır. Biz sizlerden sorumluluk paylaşımı istiyoruz. Milyonlarca sivilin hayatı bizim ortak sorumluluğumuzda. Artık bu konseyin 'Yetti' demesi gerekiyor. Konsey Esed rejiminin savaş suçlarına 'Dur' demelidir ve bu ülkenin uluslararası barış ve güvenliğe karşı olan tehdidini fark etmelidir. Eğer bu olmazsa Avrupa'da bölgede ve daha ötelerde de bu olayların etkisi yankılanacaktır. Şunu iletmek istiyorum. Hala Suriye temsilcisi utanmadan bize şunu söyleyebiliyor. Milyonlarca Suriyeli ve hatta evinden edilmiş çocukların terörist olduğunu söylüyor. Bu şahıs Suriye halkının temsilcisi olmamalıdır.

ABD'DEN DESTEK AÇIKLMASI

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft, Craft, BM Güvenlik Konseyinde, İdlib'de artan gerginliği görüşmek üzere düzenlenen acil toplantıda konuşma yaptı.

İdlib'de dün Türk askerlerine yönelik yapılan ve 33 askerin öldürülmesi ile sonuçlanan saldırıyı değerlendiren Kelly Craft, "ABD, dün Türk birliklerine yapılan saldırıyı en güçlü şekilde kınamaktadır. Bu saldırılar tamamen gayrimeşru, anlamsız ve barbarcadır." değerlendirmesinde bulundu.

Saldırıda yaşamını yitiren askerlerin ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı dileğini ileten Craft, "Bugünlerde ABD, NATO müttefiki Türkiye'ye bağlılığını sürdürmekte tereddüt etmeyecektir. Gözlem noktalarına yapılan ve askerlerinin ölümüyle sonuçlanan gayrimeşru saldırılara karşılık verme konusunda Türkiye'ye desteğimiz tamdır." diye konuştu.

"DAHA KAÇ BEBEĞİN DONARAK CAN VERMESİ GEREKİYOR?"

Kelly Craft, Suriye'nin kuzeybatısında acil, kalıcı ve doğrulanabilir bir ateşkes için çağrıda bulunarak, "Rusya'yı, savaş uçaklarını acilen yere indirmeye çağırıyoruz. Ayrıca Suriye güçlerini ve destekçisi Rusya'yı 2018'de belirlenen ateşkes sınırlarına çekilmeye davet ediyoruz" dedi.

Suriye'deki insani duruma da işaret eden Craft, "Sizlere tekrar soruyorum, öylece oturup olanları izleyecek miyiz? Sessiz mi kalacağız? Ya da bu insanlara yardım mı götüreceğiz? Sesimizi yükseltip 'Yeter artık' demeden önce daha kaç bebeğin donarak can vermesi gerekiyor?" ifadelerini kullandı.