Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, aralarında Cengiz İnşaat’ın da yer aldığı Bodrum’daki üç projeyi onayladı. Projeler, korunması gereken sit alanları ile eşsiz güzelliğe sahip koylarda yapılacak.

Bodrum’a bir günde üç hançer!
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

Türkiye’nin en gözde turizm ilçelerinden biri olan Muğla’nın Bodrum ilçesi, son yıllarda talana açıldı. En güzel koylar, özel işletmeler tarafından hızla işgal edilip, ticarileştiriliyor. Anayasa ve kıyı kanununa göre halkın kullanımına açık olması gereken plajlar ise özel işletmeler tarafından kiralanarak veya işgal edilerek halkın ücretsiz kullanımına kapatılıyor.


Bu talan projelerine karşı ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sadece onay veriyor. İlçede son olarak 6 Aralık tarihinde Bakanlık, 3 projeye ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı verdi. Yapılmak istenen projelerin arasında 17-25 Aralık sürecinde halka ettiği küfürle hafızalara kazınan ‘beşli çeteden’ Mehmet Cengiz’in şirketinin projesi de bulunuyor. BirGün olarak yapılmak istenen 3 projeyi inceledik.

YİNE CENGİZ YİNE TALAN

Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret, Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Göl Mahallesi’nde yer alan Cennet Koyu’nda ‘Turizm Konaklama Tesisi’ projesi için harekete geçti. Şirket 409 bin 233, 38 metrekarelik sahip olduğu mülkiyetinde alanda; 101 apart oda ve 83 süit oda olmak üzere toplam 184 oda yapmayı planlıyor. Projenin yapılacağı alan ise orman ve önemli doğa alanı içerisinde kalıyor. Proje alanı ikinci ve üçüncü sit derecesi içinde kalırken çevresinde birinci derece sit alanları bulunuyor. Proje bedeli ise 56 milyon 831 bin 860 TL olarak belirlendi. Mehmet Cengiz, Cennet Koyu için iki kez girişimde bulunmuştu. Danıştay 13. Dairesi, Cennet Koyu’ndaki 2 milyar 100 milyon TL değerindeki 700 dönümlük kamu arazisinin özelleştirme kararını daha önce iki kez iptal etmişti. Danıştay kararına rağmen Cengiz İnşaat bu proje için ise Bulgari ile anlaşmıştı.

bodrum-a-bir-gunde-uc-hancer-1098094-1.



KIYILAR ZENGİNLERE

Azerbaycan merkezli Pasha Holding bünyesinde bulunduğu bilenen PD Turizm ve Gayrimenkul şirketi ise, Geriş mahallesi Yaka mevkiinde yanaşma yeri, dalgakıran ve kıyı düzenlemesi projesi yapmak için çalışma başlattı. Projenin yaklaşık 9 bin 806 metrekarelik alanda hayata geçirilmesi planlanıyor. Proje kapsamında kazıklı dalgakıran için 295 adet kazık çakılacak.

Proje alanı ‘Su Ürünleri Kanunu kapsamında olan Su Ürünleri İstihsal ve Üreme Sahaları’ ve ‘Kıyı Kanunu’ gereğince yapı yasağı getirilen alanlar içerisinde kalıyor.

Proje bedeli 21 milyon 926 bin 980 TL olması öngörülüyor. Bir diğer onaylanan proje ise Bilak Madencilik İnşaat Turizm İthalat ve İhracat şirketinin ‘Taş ocağı, Kırma-Eleme Tesisi ve Beton Santralı’nın’ elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla Güneş Enerji Santralı projesi. Şirketin Turgutreis Mahallesi Bozdağ mevkiinde 2,901 hektarlık alanda yapmak istediği proje mera alanı içerisinde kalıyor. Proje alanına sadece 40 metre mesafede konut yer alıyor. Proje bedeli de 48 milyon TL olarak belirlendi.