Bodrum Belediyesi, Akbelen Ormanı’nı YK Enerji’ye tahsis eden Orman Genel Müdürlüğü’ne dava açtı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Akbelen Ormanı’nda açılması planlanan kömür madeni sebebiyle yalnızca Bodrum’un değil, o bölgedeki büyük bir kesimin içme suyu kaynakları yok olma tehlikesi altında” dedi.

Bodrum Belediyesi, Akbelen için dava açtı: İçme suyu kaynakları yok olma tehlikesi altında!

BİRGÜN EGE

Muğla Milas’ta termik santral tehdidi altında bulunan Akbelen Ormanı’nı korumak için verilen mücadele sürüyor. Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki "YK Enerji" tarafından Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı’na karşı yaklaşık 500 gündür çadırlı nöbet tutan yurttaşlara, Bodrum Belediyesi’nden destek geldi. Belediye tarafından Akbelen Ormanı’nı YK Enerji’ye tahsis eden Orman Genel Müdürlüğü’ne dava açıldı.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, yaptığı açıklamada, "Köyler yerinden taşınıyor, asırlık çam ağaçlarımız yok ediliyor, zeytincilik ve arıcılık gibi önemli geçim kaynakları insanların ellerinden alınıyor. Bunlar arasında en önemli konulardan biri de su kaynakları. Akbelen Ormanı’nda açılması planlanan kömür madeni sebebiyle yalnızca Bodrum’un değil, o bölgedeki büyük bir kesimin içme suyu kaynakları yok olma tehlikesi altında. Bodrum çok önemli bir turizm merkezi ve yarımadamız su fakiri… Bu nedenle suyumuzu daha çok Milas ilçesinden alıyoruz. Barajlardan gelen sert sular Karacahisar-Çamköy havzasından gelen yer altı sularıyla parçalanarak Bodrum halkının su ihtiyacı karşılanıyor. Son zamanlarda zaten Bodrum olarak büyük bir göç alıyoruz ve bu gidişle su arzında bir sıkıntı yaşayacağımızı planlıyoruz" dedi.

bodrum-belediyesi-nden-akbelen-icin-dava-1093623-1.

"YAŞAM MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Aras şunları dile getirdi: "İklim krizi etkilerini hep beraber yaşamaya başladık, orman yangınları ve kuraklık gibi ciddi sonuçlarla. O yüzden fosil kaynaklardan kurtulma ve suyumuza sahip çıkma konusunda çok önemli bir noktadayız. Bununla ilgili hukuki mücadelemizi de başlattık. Bu mücadele yalnızca Akbelen'de yaşayanların mücadelesi değil, topyekûn bir mücadele. Yerel yönetimlerin bu konuda büyük bir önemi olduğunu düşünüyorum. Bilimsel verilere dayanarak yerel yönetimler tarafından başlatılan hukuki mücadelelerle birlikte bu tür yaşam mücadeleleri daha çok dikkate alınıyor. Biz de bu konuda arkadaşlarımızın, vatandaşlarımızın yanına omuz omuza yaşam mücadelemizi sürdüreceğiz."

İkizköylülerin gönüllü avukatlarından biri olan İsmail Hakkı Atal ise, "2013 yılında TKİ'nin Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümüne hazırlattığı raporda Akbelen ormanı altındaki kömür yataklarının bir set olarak durduğu ve bu sayede Çamköy ve Karacahisar alt su havzalarının suyunun Bodrum su kuyularına aktığı belirlendi. Akbelen giderse Bodrum susuz kalacak. YK Enerji’nin ortaklarından biri olan 5'li çeteden Limak'ın yıllık 200 milyon TL kazancı için Bodrum'un yıllık 5 milyar dolarlık turizm geliri yok olabilir" diye konuştu.

bodrum-belediyesi-nden-akbelen-icin-dava-1093624-1.

"DAYANIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Öte yandan Akbelen Ormanı için mücadele eden yurttaşlara destek olmak için Bodrum’da CHP, HDP, SOL Parti, EMEP, TKP, TİP ve Yeşil Sol Parti tarafından ortak basın açıklaması gerçekleştirildi.

Yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Mevcut siyasi iktidar kanunlara aykırı yönetmelik ve genelge çıkararak enerji şirketinin önünü açmaya çalışıyor. Şirketin hukuksuzca yaptığı orman kesimlerini ve zeytin ağacı sökümlerini fiili olarak durduran köylüler ve aktivistler, haksız hukuksuz bir şekilde yargılanıyor. Soruşturmalarla gözdağı verilmeye çalışılıyor. Köylü ve aktivistlerin, şirket ve şirket çalışanları hakkında yaptığı suç duyuruları ise hemen takipsizlikle sonuçlandırılıyor. Akbelen Ormanı için hazırlanan üçüncü bilirkişi raporunun, ormanın, kömür madenciliğine açılabileceğini bildirmesi üzerine, Akbelen Çevre Komitesi, gerçeği yansıtmayan rapora itiraz etti ve yeniden keşif talep etti. Bu direnişin, son bilirkişi raporuyla kritik bir sürece evrildiğinin farkında olarak; Tüm bu haksızlığa, hukuksuzluğa rağmen yaşam alanlarını savunmaktan vazgeçmeyen İkizköylülerin mücadelesi, mücadelemizdir diyoruz. Şimdiye kadar beraberdik bundan sonrada birlikte olmaya, dayanışmaya devam edeceğiz."