Bodrum’da köylüler RES tehdidinden kurtuldu

BURCU CANSU

Muğla’nın Bodrum ilçesi Güvercinlik bölgesinde yer alan Çamlık, Pınarbelen, Kumköy, Yalıçiftlik, Kızılağaç köylüleri, Yıldız Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin Rüzgar Enerji Santralı (RES) projelerine karşı bir hukuk zaferi daha kazandı.

Bölgede yapımı planlanan RES’lere karşı 2014 yılından bu yana direnen köylüler, RES’lerin iptali için açtığı davayı kazandı. Mahkeme, Muğla Valiliği’nin RES için ikinci kez aynı yerde verdiği “ÇED Gerekli Değildir Kararı”nı iptal etti. Açılan davanın avukatlığını üstlenen Remzi Kazmaz, süreci BirGün’e değerlendirdi. Bodrum bölgesinde 13 RES projesi faaliyeti başlattığını anımsatan Kazmaz, süreci şöyle özetledi: “2015 yılında Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde hukuk mücadelesi başladı. Mahkemenin talebi doğrultusunda hazırlanan bilirkişi raporunda, projenin çevreye vereceği zararlar ve doğada yaratacağı olumsuz durumlar üzerinde duruldu. Bilirkişi raporunda, ‘Doğal, tarihi ve kültürel değerlerin korunma ve kullanma dengesinin sağlanması esastır’ denildi. Mahkeme, projenin orman alanında tahribata yol açacağı ve ilgili yönetmelik gereği orman alanlarının korunmasının esas olduğu belirterek, RES projesini durdurdu.

“Karar, 2018 yılında Danıştay tarafından onandı. Danıştay’ın kararına karşın Muğla Valiliği, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı ile RES projelerinin önünü açtı. RES’lerin iptali için Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne açtığımız davayı kazandık.”