Kendine has kokusu ve tadıyla bilinen Bodrum mandalinasının korunması ve önemine dikkat çekmek için festival düzenlendi.

Bodrum’da Mandalina Hasat Festivali gerçekleştirildi

BİRGÜN EGE

Bodrum'un coğrafi işaretli ürünü kendine has kokusu ve tadıyla bilinen Bodrum mandalinasının korunması ve önemine dikkat çekmek için Bitez’de düzenlenen 15’inci Bodrum Mandalina Hasat Festivali yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Festivalde yaptığı konuşmasında Bodrum'un, tarihi ve kültürel değerleri ile çok önemli bir coğrafyaya sahip olduğunu belirten Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, koruma kullanma dengesinin önemine değinerek şöyle devam etti: “Bizler mandalina bahçelerinde doğduk büyüdük. Yapılan hasadın, mandalinayı ekip geliştirmenin ne kadar zor olduğunu görüyoruz. Mandalina ağacı öyle bir ağaçtır ki verdiğiniz emeğin karşılığını size kat ve kat geri verir. Yazın siz mandalina bahçesinde içinde yaşamazsanız mandalina ölür. Bizler eskiden kış dönemi köylerimize göçerdik. Yaz ayları kesinlikle mandalina bahçesine göçerdik. Mandalina bahçesi yazın bakım ister sulama ister, otunu temizlemek, gübrelemek ister. Artık yapılmıyor, mandalina bahçelerini kaderlerine terk ettik. Tarımın önüne geçen turizm önce mandalinayı vurdu. Bizler mandalinayı eski haline getiremeyiz ama mevcut olanları koruyabiliriz.”

'SÖKÜLEN AĞAÇLARIN YERİNE BİNALAR DİKİLİYOR'

Yapılan imar planlarında mandalina bahçelerinin korunamadığını ve mandalina ağaçlarının yerlerinden sökülerek beton binaların dikildiğine vurgu yapan Aras, “1980’den sonra yapılan planlamada mandalina bahçeleri yer almıştır. Buraların imara açılması nedeniyle büyük bir katliam olmuştur. Bazıları korundu. Tarımsal alan olarak korunan alanlarımız halen var” dedi.

Mandalinanın tarihi bir değer olduğunu ifade eden Aras, şunları söyledi: “Bodrum Mandalinası türünün tek örneğidir. Başka bir yerde de bulamazsınız. Bodrum Mandalinasını korumak zorundayız. Bodrum Mandalinasını lütfen işlemeye devam edelim. İşleyen vatandaşlarımızdan biz belediye olarak almaya hazırız. Kimsenin elinde reçeli, marmelatı, lokumu, kurusu kalmaz. Üretin getirin belediyeye, alım garantisi vermeye sonuna kadar hazırım.”