Muğla’nın Bodrum ilçesinde ‘Gökçebel Yat Limanı’ projesi için hazırlanan ve Bakanlık tarafından onaylanan dosyanın 55 sayfasının Kadıköy’deki arsaya ait imar planlarının olduğu ortaya çıktı. Yapılan ÇED toplantısı bölge halkının tepkileri sonucu ertelendi.

Bodrum’daki projenin ÇED’i Kadıköy’den

Aycan KARADAĞ

United Bodrum Turizm Anonim Şirketi, Muğla’nın Bodrum ilçesi Yalıkavak Mahallesi’nde yapmak istediği Gökçebel Yat Limanı ve otel için 5 Şubat tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. 429 sayfalık proje tanıtım dosyasında 55 sayfasının İstanbul Kadıköy’de bulunan bir arsaya ait imar planları olduğu ortaya çıktı.

Bakanlık’ın ‘hatalı’ dosyayı kabul etmesi üzerine halkın katılım toplantısı yapıldı. Mehmet Bayzıt Kültür Merkezi’nde düzenlenen halkın katılım toplantısında bölge halkı tepki gösterdi. Tepkiler sonrası toplantı başka tarihe ertelendi.

BÜYÜK BİR CİDDİYETSİZLİK

Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Gamze Türk, yapılanın ciddiyetsiz ve halkı kandırmak olarak değerlendirdi. Türk, “Bugüne kadar böyle bir şey görmedik. Burada bugün bu toplantıyı düzenleyenler ya ÇED raporunu hiç görmediler ya da gördüler halkı resmen kandırmaya çalışıyorlar. Bodrum’da yapılacak bir marina ile ilgili halkı bilgilendirmesi yapılacak ÇED raporunun içerisine tam 55 sayfalık Kadıköy’deki arsanın ÇED evraklarını koymuşlar” dedi.

BAKANLIKTAN GEÇTİ

Dosyanın Bakanlık’tan geçtiğine dikkat çeken Türk şu ifadeleri kullandı: “Bu halkı kandırmaya çalışmak ve usulsüzlük yapmaktır. Bu nedenle gayri ciddi hazırlanan ve yasalara uymayan ÇED raporunun gündeme bile alınmaması gerekirdi” diye konuştu.

BAKANLIğıN İMAR PLANLARI

Raporun 55 sayfalık bölümde İstanbul Kadıköy’de tartışmalı şekilde yapılan gökdelenlerin yanındaki 8 bin 661 metrekarelik parsel için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı imar planları yer aldı. Plan notlarına göre parsele; tiyatro salonu, kültür merkezi, kütüphane, sinema, kreş öğrenci evi, açık-kapalı spor merkezi ile yüzme havuzu ve bu birimlere hizmet edecek kafe ve lokantalar yapılabilecek. Ayrıca imar planlarına Kadıköy Belediyesi’nin açtı davalar Danıştay tarafından reddedilmişti.