Bodrum Belediyesi, Bodrum Yarımadası’nın 3 bin 500 yıllık tarihini, Lelegler’den günümüze uzanan yolculuğunu ve kültür mirasını gelecek nesillere aktarmak amacıyla oluşturduğu Kent Müzesi’ni, Cumhuriyet’in 96’ncı yıldönümü dolayısıyla ilk kez halka açtı

Bodrum’un Kent Müzesi halka açıldı

BİRGÜN İZMİR

Bodrum’un eski Kaymakamlık binasını restore eden Bodrum Belediyesi, buradaki ilk etkinliği “Anılarla Bodrum” Fotoğraf Sergisi ile hayata geçirdi. Cumhuriyet’in 96’ncı yıldönümüne özel bir etkinlik olarak düzenlenen serginin açılışına, CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Gamze Akkuş İlgezdi de katıldı. Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın ev sahipliğindeki açılışta CHP Muğla Milletvekilleri Mürsel Alban, Suat Özcan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, CHP İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan ve bazı belediye meclis üyeleri ile Bodrum’daki siyasi partilerin ve STK’lerin temsilcileri de hazır bulundu.

Eski Hükümet Sokak’taki kaymakam lojmanını restore ederek Kent Belleği Müzesi için çalışmalara başlayan Bodrum Belediyesi, mekânın ilk etkinliğini Bodrum Sözlü Tarih Çalışma Grubu’nun öncülüğünde gerçekleştirilen “Anılarla Bodrum” fotoğraf sergisine ayırdı.

'HEDEFİMİZ KENT MÜZESİ OLUŞTURMAK'

Dört ayrı odada, dört farklı fotoğraf arşivinin yer aldığı fotoğraf sergisinde, Kent Müzesi projesi de tanıtıldı. Sergi açılışında konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, dünyanın her yerinden Bodrum’a gelen misafirlere kentin kadim tarihini ve kültürünü tanıtmak amacıyla Kent Müzesi oluşturmayı hedeflediklerini belirterek şunları söyledi:

“Bu müzede, 3 bin 500 yıllık Bodrum tarihini Leleg’lerden başlatarak günümüze kadar getireceğiz. Bugün müzemizin ilk etkinliğine ev sahipliği yapıyoruz. İki ayrı binadan ve bahçe kısmından oluşan eski Kaymakamlık Lojmanı’nı, Bodrum’un tarihini anlatan birçok enstrümanla dolduracağız ve bir kent belleği oluşturacağız. Bodrum tarihi hakkında araştırma yapmak isteyen herkese, akademisyenlere, üniversitelerimize açık bir dijital müze hayata geçireceğiz. Müzeler, bir kültürün gelecek nesillere taşınması açısından çok önemli. Bodrum, Su Altı Arkeoloji Müzesi gibi çok önemli bir müzeye ev sahipliği yapıyor. Ama biz onun üzerine de bir şeyler koymak zorundayız. Kent Müzesi, Süngercilik Müzesi ve Mübadele Müzesi’ni Bodrum’a kazandıracağız.”

bodrum-un-kent-muzesi-halka-acildi-642385-1.

AYA NİKOLA KİLİSESİ RESTORE EDİLECEK

Yarımadanın tüm değerlerini turizme ve kültürel yaşama kazandırmak istediklerini belirten Başkan Aras, tahsis süreci devam eden Aya Nikola Kilisesi’ni de restore ederek açacaklarını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, bu kadar kıymetli bir hizmeti Bodrum halkıyla buluşturduğu için Başkan Aras’a teşekkür ederek, “Bir ülke her anlamda kalkınabilir ama kültürel anlamda devrimini yapmamışsa, tarih tekerrür eder geri döner. O nedenle kültüre, sanata ulaşan belediyeler gördüğünüz gibi bizim Cumhuriyet Halk Partili belediyelerdir. Onların bulunduğu yerlerde hep çiçekler açıyor ”diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da, “Bodrum sadece deniziyle bilinir, ama Bodrum tarihin babası Herodot’un memleketi. Halikarnas Balıkçısı, Neyzen Tevfik Bodrum’la özdeşleşmiş isimler. Böyle farklı kimlikleri de var Bodrum’un. Sevgili Bodrum Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz ve O’nu kutluyoruz. Bodrum’u bu yönleriyle öne çıkaracak etkinlikler yapıyor. Bunların başlangıcı burada açılan müze ve sergi. Sadece denize dayalı bir turizmle gelişmek doğru değil. Bodrum bu anlamda da Türkiye’ye örnek olacak” ifadelerini kullandı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de, Muğla Belediyesi olarak çok fazla sayıda restorasyon yaptıklarını anlatarak, “O binaların içine giren, onun kokusunu içine çeken insanlar geçmişi daha iyi takdir edip, geçmişle ilgili değerlere sahip çıkmak ve geleceğe taşımak için güdüleniyorlar. Müze anlayışı, gençlerimize bu topraklarda yaşanan şeyin ne olduğunu, nelere sahip çıkmamız gerektiğini anlatıyor ”diye konuştu.

cukurda-defineci-avi-540867-1.