Bodrumun son bakir alanları ‘gelişime’ açıldı!

KARDELEN TATAR

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Torba ve çevresi ile Kızılağaç İçmeler bölgesi “kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi” ilan edildi. Bodrumlu yaşam savunucusu ve hukukçu Mehmet Cilsal, “Önce SİT derecelendirmesi ortadan kalktı, şimdi de bu. Adım adım rant” derken CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise “AKP seçimle kaybettiği alanları ranta açmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Söz konusu alanların daha önceden doğal SİT alanı olduğunu ve bu şekilde korunduğunun altını çizen Cilsal, “İlk önce SİT kategorilerini düşürdüler. Sonra da kıyı şeridine ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ adını verdiler. Bu öyle bir statü ki hiçbir koruma kapsamı yok. İsteseler sanayi tesisi bile kurabilirler bu statüyle” dedi.

‘RANTA AÇILACAK’

Mehmet Cilsal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi de aynı yerler “kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi” ilan edildi. Buralar Bodrum’un son bakir alanlarıydı. Bu silsile Gökova Körfezi’ne doğru ilerliyor. Buralar ranta açılacak.”

CHP’li Gülizar Biçer Karaca ise AKP’nin seçimle kaybettiğini bu şekilde ranta çevirmeye çalıştığı üzerinde durdu. İlgili bölgelerin CHP’li belediyelerin sınırında kaldığına dikkat çeken Karaca, “Bodrum ilçesi sınırlarında Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi alanı olarak ilan edilen bölgeler, CHP’li belediyelerimiz yetki sahaları içerisinde. AKP iktidarı, belediyelerini kaybettiği alanlara merkezi hamleler ile el atmaya çalışmaktadır” şeklinde konuştu.

Karaca, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Tek adam, kaybettiği alanları bu yöntemle ranta çevirmeye çalışıyor. Turizm alanları üzerinde yetki sahibi olan Bakan’ın bir özel turizm firması sahibi olması, başlı başına bir haksız rekabet nedenidir.”