Boğaziçi Üniversitesi Senato toplantısının ardından açıklama yapan akademisyenler, yönetimin senatoyu işlevsizleştirmeye çalıştığına dikkat çekti. Duruma tepki gösteren akademisyenler, rektörlük binası kapısına da dövizler astı.

Boğaziçi akademisyenlerinden ortak açıklama: Senato işlevsizleştirilmek isteniyor

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, bugünkü Boğaziçi Üniversitesi Senato toplantısının ardından açıklama yaptı.

Akademisyenler açıklamalarında, üniversitelerinin siyasi saiklerle yeniden yapılandırılmak istendiğini, atanmış yönetimin üniversite senatosunu atamalar ve görevlendirmeler aracılığı ile işlevsizleştirmeye, fakülte ve enstitülerin senatoda gerçek anlamıyla temsil edilmesini engellemeye çalıştığını ifade etti.

Boğaziçi Üniversitesinin halkın malı olan kamusal bir değer olduğu vurgulanan açıklamada, "Üniversitemizin siyasi saiklerle yeniden yapılandırılma çabalarını, senatomuzun işlevsizleştirilmeye çalışılmasını kabul etmiyoruz özgür ve özerk üniversite idealimizden, 2012 yılında senatomuzun kabul ettiği etik ve akademik ilkelerimizden vazgeçmiyoruz" ifadelerine yer verildi.

bogazici-akademisyenlerinden-ortak-aciklama-senato-islevsizlestirilmek-isteniyor-888497-1.

Akademisyenlerin "Boğaziçi Üniversitesi Senatosu Gasp Ediliyor" başlıklı açıklamasının tam metni şöyle:

"Bilimsel olarak özgür, akademik açıdan özerk, şeffaf ve hesap verebilir olması gereken bir kamu araştırma üniversitesi olan kurumumuzun, rektörün başkanlığında, rektör yardımcıları, dekanlar ve her fakülteden seçilmiş birer öğretim üyesi ile rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokul müdürlerinden oluşan senatosu, 2 Ocak 2021’de üniversitemize bir rektör atandığı günden beri gasp edilmeye çalışılıyor.

Temel sorumluluğu üniversitemizin eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın faaliyetlerinin esasları hakkında karar almak olan senatomuzun, özgür ve özerk olarak çalışabilmesi, atamalar, görevlendirmeler ve vekaleten yürütülen görevler gibi yollarla engelleniyor. Bu süreçte siyasî saiklerle alınmaya çalışılan kararlar ile bir kamu üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesi’ne telafisi zor, geri dönülmesi güç zararlar verilmeye çalışılıyor.

‘FAKÜLTE VE ENSTİTÜLERİMİZİN GERÇEK ANLAMDA TEMSİL EDİLMESİ ENGELLENİYOR’

YÖK seçilmiş dekanımızı göreve atamıyor; atanmış rektör, kendini ve kendi atadığı rektör yardımcısını dekan vekili olarak öneriyor. Bu önerinin ardından bahsi geçen atamalar, YÖK tarafından zaman kaybetmeden gerçekleştiriliyor. Atanmış rektör, seçilmiş enstitü müdürlerimizi görevlerine atamıyor, kendi atadığı rektör yardımcılarını enstitü müdürü vekili olarak görevlendiriyor. Rektör yardımcısı görevine atanmış kişi senato toplantılarında, hem Rektör Yardımcısı, hem Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü vekili, hem de Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü vekili olarak bulunuyor; tek bir kişinin üç farklı birimi temsilen senatoda bulunması yoluyla, fakülte ve enstitülerimizin senatoda gerçek anlamda temsil edilmesi engelleniyor.

Demokratik olarak işleyen bir sistem, senatoda sayısal çoğunluğu sağlamak için suiistimal ediliyor, özgür ve özerk üniversite ortadan kaldırılmaya çalışılıyor.

bogazici-akademisyenlerinden-ortak-aciklama-senato-islevsizlestirilmek-isteniyor-888496-1.

‘YAPILANLAR ÜLKE GENÇLİĞİNİN GELECEĞİNE KASTEDEN GİRİŞİMLERDİR’

Bütün bu yapılanlar, sadece değerli bir kamusal kazanım olan Boğaziçi Üniversitesi’ne değil, ülke gençliğinin geleceğine kasteden girişimlerdir. Bir kamu araştırma üniversitesi olarak, tüm tarihi boyunca öğrencilerine dünya çapında nitelikli bir eğitim sunmaya odaklanmış kurumumuza yönelik bu saldırıları, ülke kamuoyuyla paylaşmayı görevimiz olarak görüyoruz.

Boğaziçi Üniversitesi halkın malı olan kamusal bir değerdir; üniversitemizin siyasi saiklerle yeniden yapılandırılma çabalarını, senatomuzun işlevsizleştirilmeye çalışılmasını kabul etmiyoruz, özgür ve özerk üniversite idealimizden, 2012 yılında senatomuzun kabul ettiği etik ve akademik ilkelerimizden vazgeçmiyoruz.

Özgür ve özerk üniversite idealini destekleyen herkesi, mücadelemize destek vermeye, ülkemizin gençlerinin geleceğinin karartılmaması için bizimle birlikte Boğaziçi Üniversitesi’ne sahip çıkmaya çağırıyoruz."