Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılacak senato toplantısından önce akademisyenler sosyal medyada "#ÜniversiteneSahipÇık" etiketiyle kampanya başlattı.

Boğaziçi akademisyenlerinden sosyal medya kampanyası: #ÜniversiteneSahipÇık

HABER MERKEZİ

AKP'li Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi'ne başlayan müdahalelerin ardı arkası kesilmezken Senato'yu işlevsizleştirme ısrarı da devam ediyor.

Seçilmişler yerine atanmış müdür, dekan ve rektörün bulunduğu üniversitenin karar mercii Senato'da birçok hukuksuzluk yaşandı. Mükerrer oy kullanılmaya çalışılması buna bir örnek oldu.

Senatörlerin mükerrer oy girişimini karara bağlanmadan ilerlemek istemesi nedeniyle ertelenen ve bugün gerçekleştirilecek olan Boğaziçi Üniversitesi Senato toplantısı öncesi akademisyenler de sosyal medya kampanyası başlattı.

Üniversitenin bileşenlerinin de desteklediği kampanya kapsamında, çok sayıda akademisyen, #ÜniversiteneSahipÇık etiketi ile atanmış yönetiminin, tüm üniversiteyi ilgilendiren kararları gerçek bir temsiliyet olmadan almaya çalışmasını eleştirdi.

Senatoda sayısal çoğunluğu atamalar ve vekaleten yürütülen görevlerle ele geçirerek tepeden inme kararlar almanın, Boğaziçi Üniversitesi’nin siyasî saiklerle yeniden yapılandırılması anlamına geldiğini ifade eden akademisyenler, bunun neticesinde Boğaziçi Üniversitesi’nin, Boğaziçi Üniversitesi olmaktan çıkacağını ifade ettiler.

Akademisyenlerin, kabul edildiği takdirde üniversitenin yapısını bozacağını belirttiği senatoda görüşülecek gündem maddeleri ise şu şekilde:


• Hukuk Fakültesi Öğretim Üyeleri Atama-Yükseltme Esasları hususunun görüşülmesi
• İletişim Fakültesine açılacak bölümlerin hususunun görüşülmesi
• İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri Atama-Yükseltme Esasları hususunun görüşülmesi
• Uzay Bilimleri Enstitüsü’nün kurulması hususunun görüşülmesi
• Veri Bilimi (Data Science) Enstitüsü’nün kurulması hususunun görüşülmesi