Boğaziçi Üniversitesi’nde rektör atamasına tepkiler sürüyor. Kayyum rektör Melih Bulu’yu Rektörlük binası önünde protesto eden yüzlerce öğrenci, güney meydanda bir süre bekledikten sonra sahil tarafından Kadıköy'deki eyleme katılmak üzere Beşiktaş'a doğru yürüyüşe geçti. Kadıköy'de okunan basın açıklamasında gözaltıların serbest bırakılması, Melih Bulu dahil tüm kayyum rektörlerin istifa etmesi ve tüm üniversite rektörlerinin üniversite bileşenleri tarafından demokratik seçimlerle belirlenmesi talep edildi.

Öğrenciler yürüyor, Boğaziçi direniyor: Talepler sıralandı


GÖKAY BAŞCAN - RIFAT KIRCI

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisinden milletvekili olmak için sıraya giren Melih Bulu’yu Boğaziçi’ne kurum dışından rektör atamasına yönelik protestolar tüm hızıyla devam ediyor.

Dün akademisyenlerin Rektörlük binasına sırtlarını dönerek protesto ettikleri Melih Bulu’yu bugün de yüzlerce öğrenci yaptıkları eylemle istifaya çağırdı.

Rektörlük binası önünde buluşan öğrenciler, “Kayyum rektör istemiyoruz” şeklinde sloganlar attı. Öğrenciler ardından ellerindeki pankartlarla güney meydanda bir süre daha protestolarını sürdürdü.

bogazici-direniyor-ogrenciler-yuruyuse-gecti-825661-1.

Öte yandan eylem sırasında Cüneyt Özdemir’in YouTube’daki yayınına katılan Melih Bulu, kendisini yuhalayan öğrencilere el salladı. Özdemir bunun üzerine “Öğrenciler size ilginç bir hoş geldin diyor” yorumunu yaptı.

Okul dışında ise polis ablukası var. Polis, bariyerlerle okul girişlerini kapatmış durumda.

bogazici-direniyor-okulun-disinda-abluka-icinde-protesto-825607-1.

METALLICA’LI İSTİFA ÇAĞRISI

Boğaziçi öğrencileri, protesto sırasında zeka dolu mesajlar vermeyi de ihmal etmedi.

Öğrenciler, dün yaptığı açıklamada hard rock müzik türünü beğendiğini ve Metallica dinlediğini söyleyen Bulu’yu, Metallica’nın ‘Master of Puppets’ şarkısını çalarak protesto çağırdı.

bogazici-direniyor-okulun-disinda-abluka-icinde-protesto-825611-1.

KADIKÖY’E YÜRÜYÜŞ

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, güney kampüste bir süre bekledikten sonra okuldan çıkarak sahil tarafından Beşiktaş’a doğru yürüyüşe geçti. "Melih Bulu rektörümüz değildir" diyen öğrenciler, Beşiktaş’tan eyleme katılmak için Kadıköy’e geçecekler.

Öğrencilerin yürüyüşü sırasında yoldan geçen sürücüler, arabalarının kornalarıyla yürüyüşe destek verdi.

ogrenciler-yuruyor-bogazici-direniyor-825725-1.

BEYAZ TV PROTESTO EDİLDİ

Yürüyüş sırasında çekim yapan Beyaz TV ekibi de öğrenciler tarafından protesto edildi. Kanalın çekim yaptığı sırada kameranın önünde duran öğrenciler, Melih Bulu aleyhine sloganlarına devam etti. Öğrenciler, Beyaz TV'nin çekimi sırasında, dünkü eylemler nedeniyle gözaltına alınan arkadaşlarının da serbest bırakılmasını talep etti.

RIHTIM'A ÇOK SAYIDA POLİS GELDİ

Bu arada Boğaziçi öğrencilerinin 16.00’da Kadıköy Rıhtım’da gerçekleştireceği eyleme destek vermek isteyen yurttaşlar ve diğer üniversitelerin öğrencileri, meydanda toplanmaya başladı. Çok sayıda polis de eylem öncesi alana geldi. Meydanda toplanan yurttaşlar, "Faşizme karşı omuz omuza" sloganı atarak Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini bekledi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri saat 16.25'te Kadıköy Rıhtım'a ulaşarak kendilerini bekleyen kitleyle buluştu.

ogrenciler-yuruyor-bogazici-direniyor-825703-1.

ogrenciler-yuruyor-bogazici-direniyor-825702-1.

ogrenciler-yuruyor-bogazici-direniyor-825713-1.

ogrenciler-yuruyor-bogazici-direniyor-825717-1.

ogrenciler-yuruyor-bogazici-direniyor-825724-1.

BASIN AÇIKLAMASI

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Rıhtım Meydanı'nda bir basın açıklaması okuyarak taleplerini sıraladı. Öğrencilerden İdil Kaya tarafından okunan basın açıklamasında üniversiteye atanan kayyumun ülke gerçekliğinden kopuk olmadığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Bugün 6 Ocak Çarşamba. Çevrimiz polislerle dolu ve gözaltına alınan arkadaşlarımız yanımızda değil. Şimdi yeniden, üniversitemize atanan kayyumu kabul etmediğimizi dillendirmek için öğrencilerden emekçilere, mezunlardan akademisyenlere ve demokratik kitle örgütlerine kadar hep beraber buradayız ve söyleyeceklerimiz var!

Kayyum rektör Melih Bulu’nun canlı yayındaki iddialarının aksine, biz burada Boğaziçi Üniversitesi’nin azınlığını değil ta kendisini temsil ediyoruz! Biz Boğaziçi Üniversitesi’nin bileşenleri olarak kayyum rektör atamasına karşıyız. Kayyum politikalarının bizi hep kötüye götüreceğini biliyoruz, alışmayacağız, kabullenmeyeceğiz!

Bilinsin ki; yalnızca Boğaziçi’nden ibaret değiliz, tüm öğrencilerin ve ülkenin bütününün, yani İstanbul Sözleşmesi uygulansın diyen kadınların ve LGBTİ+’ların, Boğaziçi Üniversitesi’nin önünde direnen Bimeks işçilerinin ve bilumum emekçi ve ezilenlerinin demokratik taleplerini dile getirmek için buradayız. Boğaziçi gerçekliğinin ülke gerçekliğinden kopuk olmadığının bilincindeyiz. Çünkü biliyoruz ki yalnızca üniversiteler değil, hem STK’lar hem belediyeler bu taleplerimizi dile getirdiğimiz en temel alanlardan biri olan üniversitemizde ise kayyum atamaları üniversitelerimizin özerkliğini yok etmekte dolayısıyla ülkemizin geleceğini büyük bir tehdit altında bırakmaktadır. Bugün Devlet Bahçeli’nin söylediğinin aksine bizim için konu kapanmamıştır. Kayyumlara gidene kadar ve gözaltındaki arkadaşlarımız bırakılana kadar da konu kapanmayacaktır.

Bu noktada, demokratik alanları genişletmek için, birliğimizin ve direnişimizin verdiği güvenle sesleniyoruz:

1- Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın.

2- Kayyum olarak atanan Melih Bulu ve tüm rektörler acilen istifa etsin.

3- Tüm üniversitelerdeki rektörlük için üniversite bileşenlerinin rızası gözetilerek demokratik seçimler düzenlensin.

Kayyumları kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz.

Biliyoruz ki; kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz."

DİĞER ÜNİVERSİTELERDEN DE DESTEK

Açıklamanın ardından, eyleme destek için farklı üniversitelerin öğrencileri de anti demokratik üniversite ortamını eleştiren açıklamalar yaptı. Ege Üniversitesi ve İTÜ öğrencileri adına konuşan gençler, AKP'nin üniversiteler üzerindeki baskılarına karşı hep birlikte direnmeye devam edeceklerini vurguladı.