Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atandıktan sonra görevden alınan AKP’li Melih Bulu’yu protesto ettikleri için öğrenim kredisi ve bursu kesilen öğrenciler hakkında yürütmeyi durdurma kararları veriliyor. Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi, polis bildirimiyle öğrenim kredisinin kesilemeyeceğine karar verdi.

Boğaziçi eylemlerine katılan öğrencilerle ilgili karar: Sadece polisin bildirmesiyle öğrenim kredisi kesilemez

HABER MERKEZİ

Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak atanan AKP’li Melih Bulu’yu protesto ettikleri için Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar (KYK) Genel Müdürlüğü’nün verdiği burs ile kredileri kesilen öğrencilerin idare mahkemelerine açtıkları davalardan yanıt gelmeye başladı. Ankara 14’üncü İdare Mahkemesi, 27 Ekim’de bir öğrencinin öğrenim kredisinin kesilmesini hukuka aykırı bularak yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

İstanbul Valiliği Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından valiliğe gönderilen İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nün yazısına istinaden haziran ayında en az 100 öğrencinin, öğrenim kredisi ve bursu kesilmişti.
Bir Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencisi avukatı yoluyla öğrenim kredisinin kesilmesine yönelik Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Dava dilekçesinde öğrenim kredisinin kesilmesinin hukuka aykırı olduğu belirtilerek yürütmenin durdurulması istendi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılan savunmada ise davanın reddedilmesi istendi.

Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi kararında, öğrencinin öğrenim kredisinin kesilmesinin KYK Öğrenim Kredisi Yönetmeliği’nin kapsamına girmediğine dikkat çekti. Kararda, bu nedenle öğrencinin öğrenim kredisinin kesilmesinin hukuka aykırı olduğu ifade edildi. Kararda, öğrenci hakkında adli ya da idari bir soruşturma neticesinde katıldığı eylemin ifade ve toplantı özgürlüğü dışında olduğunun ortaya konulmadığı aktarıldı. Sadece polisin bildirimine dayanarak öğrencinin kredisinin kesişmesinin hukuka uygun olmadığı belirtilen kararda, yürütmenin durdurulmasına karar verildi.