Boğaziçi'nde dekanların görevden alınmasına tepkiler sürüyor: Tahribat derinleşti

Haber Merkezi

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin kayyum rektör atamasına karşı başlattıkları nöbet eylemi 260. gününde devam etti. Güney Kampüs Üstün Ergüder Meydanı’nda bir araya gelen akademisyenlere, öğrenciler ve Boğaziçi Üniversitesi Mezunları Girişimi de destek verdi. Nöbet eyleminde akademisyenler “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

19 Ocak’ta seçilmiş dekanlar, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Bayyurt, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem Berk Albachten ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Ercan’ın YÖK tarafından görevden alındığı hatırlatılan açıklamada, “Akademiye yapılan bu müdahale vahim ve hukuksuzdur. Dekanların görevden alınmasına ilişkin yazıda gerekçe bile açıklanmadı. Naci İnci, 3 dekanın disiplin suçu işledikleri için görevden alındığını açıkladı. Üniversitemiz akademisyenlerinin yüzde 95’inin güvensizlik oyunu almış İnci’nin akademisyenlerimizi karalamasını hazin ve utanç verici buluyoruz” denildi.

Açıklamada, bu kişilerin de seçimle belirlenen bir kurul tarafından denetlenebilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Atanmış tüm isimlerin istifası talep edilen açıklamada, görevden alınan tüm akademisyenlerin göreve iade edilmesi gerektiği vurgulandı. Açıklama kayyum rektör uygulamalarına karşı “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” denilerek sonlandırıldı.

'SEÇİLMEMİŞLERİN YÖNETİMİNE MAHKÛM'

Öte yandan Boğaziçi mezunları da dekanların görevden alınmasına karşı bir açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Üç fakültemizin seçimle iş başına gelmiş dekanları, haksız ve teamüllere aykırı bir şekilde görevlerinden alındı. Böylece üniversitemiz seçilmemiş isimlerin yönetimine mahkûm edilmiş oldu. Okulumuzu ele geçirmek için her yolu deneyen ancak başarılı olamayan kayyum zihniyeti, devlet kurumlarıyla işbirliği yaparak ve kamu otoritesini kötüye kullanarak hukuka ve katılımcı yönetişim ilkelerine aykırı bir müdahalede bulunmuş, ülkemizin en değerli kamu üniversitelerinden birinde, bir yıldır yaşanan tahribatı ve kıyımı derinleştirmiştir. Boğaziçi mezunları olarak, tek amacı üniversitemizin yönetim birimlerini kontrol etmek olan bu müdahaleyi kabul etmiyor, seçilmiş dekanların en kısa sürede görevlerine iade edilmesini talep ediyoruz. Türkiye’nin tüm üniversiteleri özgürce bilim üretebilsin diye sürdürdüğümüz dayanışmada gücümüzü haklılığımızdan alıyor, gençlerimize değerli bir gelecek sunabileceğimiz bir ülke hayaliyle direniyoruz. inanıyoruz ki pek çok alanda bizim gibi mücadele verenlerle buluştukça, birbirimize cesaret verdikçe çoğalacak, bu koyu karanlığı mutlaka aydınlatacağız.”