Boğaziçili 611 akademisyenden 580’inin “Hayır” dediği Mehmet Naci İnci, Cumhurbaşkanı kararıyla Boğaziçi Üniversitesi Rektörü oldu. Üniversite bileşenleri, “Tepeden inme rektör istemiyoruz” dedi.

Boğaziçi'nde mücadele İnci’ye karşı da sürecek

Mustafa BİLDİRCİN

Melih Bulu’nun ardından Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne vekalet eden Mehmet Naci İnci, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Boğaziçi Üniversitesi Rektörü oldu. Üniversite içi oylamada akademisyenlerin yüzde 95'inin karşı oy kullandığı İnci’nin rektörlüğe atanması tepki çekti.

Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü döneminde yardımcısı olmayı kabul eden Mehmet Naci İnci, Bulu’nun görevden alınmasının ardından üniversitenin yeni rektörü oldu. İnci’nin, bir süredir vekaleten oturduğu koltuğa Resmi Gazete’de önceki gün yayımlanan kararıyla asaleten atanmasına akademisyenlerden büyük tepki geldi. İnci’nin, Boğaziçili akademisyenlerce istenmediğini anımsatan üniversite bileşenleri bir kez daha, “Tepeden inme rektör istemiyoruz” dedi.

KABUL ETMİYORUZ

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü için başvuran ve 600’den fazla akademisyen ile yapılan oylamada güvenoyu alan 17 aday mülakata dahi çağrılmadı. Buna karşın üniversitenin tamamına yakınının karşı olduğu İnci, gece yarısı kararnamesiyle koltuğa oturtuldu. Bulu’ya karşı başlattıkları direnişi İnci’nin vekillik döneminde de sürdüren akademisyenler, direnmeye devam edeceklerini bildirdi. İnci’nin atama kararının ardından sosyal medyada, “KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz” etiketiyle başlatılan kampanya kısa sürede büyük destekçi topladı.

MÜCADELEYE DEVAM

Sosyal medyada, #NaciİnciRektörümüzDeğildir ve #KabulEtmiyoruzVazgecmiyoruz etiketleri açılırken, çok sayıda akademisyen ve öğrenci tepkisini dile getiren tweetler attı.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden akademisyen Cem Say, Naci İnci'nin rektör olarak atanması sonrasında "Yolumuz uzun, heyecanımız yüksek" açıklaması yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden gelen ilk tepkiler şöyle:

• Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden Tuna Tuğcu: Boğaziçi Üniversitesi’nde hoca olmak gurur verici. Ama aday olup, %95 güvensizlik oyu alıp yine de görevlendirmeyi kabul ediyor olmak üzücü. Hoca olarak saygı görmek varken değer miydi? Koltuk insanın başını aşıyorsa kişiyi yüceltmez, küçük gösterir. #KabulEtmiyoruzVazgecmiyoruz

• Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden Mert Arslanalp: Güven oyu verdiğimiz 17 aday adaydan biri yerine %95 oranında karşı oyla reddettiğimiz Naci İnci’nin rektör atanmasını #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz

• Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden Tolga Sütlü: 600’den fazla akademisyenin katıldığı oylamada güven oyu alan ve YÖK’e başvuran 17 profesörün 1 tanesi bile mülakata çağırılmadı. Aynı oylamada %95 oranında karşı oy alan Naci İnci rektör olarak atandı. #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz

• Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden Osman Sabri Kıratlı: Boğaziçi Üniversitesi’nde görev yapan 493 tam zamanlı öğretim üyesinin yüzde 86’sının oy kullandığı bir oylamada adaylığına yüzde 95 oranında karşı çıkılan isim rektör olarak atandı. Sorsan ‘demokrasi’ derler. #KabulEtmiyoruzVazgecmiyoruz

Bir kez daha iradelerinin yok sayıldığına dikkat çeken akademisyenler ise yaptıkları açıklamada, “Üniversitemizin iradesi hiçe sayılarak yapılan bu atamadan bir an önce geri dönülmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

YÖK'ÜN İSTEDİĞİ İSİM

Boğaziçi Üniversitesi’nde görevden alınan eski rektör Melih Bulu’nun YÖK’ün ilk tercihi olmadığı öğrenildi. Bulu’nun YÖK’ün muhalefetine karşın AKP milletvekillerinin devreye girmesiyle rektör olduğu öne sürüldü. Bulu’nun göreve getirilmesinden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ve YÖK yetkilileri arasındaki görüşmelerde de Mehmet Naci İnci isminin öne çıktığı bildirildi.

İLK İCRAATI KIYIM

Mehmet Naci İnci’nin Boğaziçi Rektör Vekilliği dönemindeki ilk icraatı direnişin başından beri en aktif isimlerden biri olan Can Candan’ın görevine son vermek oldu. Candan, sosyal medya hesabından İnci’nin kendisine görevden alındığına ilişkin yazı gönderdiğini açıkladı.