Kayyum Rektör Naci İnci’nin, Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanlıklarına yaptığı vekaleten yaptığı atamalara karşı iptal davaları açıldı.

Boğaziçi’nde yetkisiz atamaya iptal davası

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanan Naci İnci’nin, YÖK tarafından Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanlarının görevden alınmasının ardından vekâleten yapılan atamalara karşı iptal davaları açıldı.

Üç fakülteden toplam 25 akademisyen tarafından İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne açılan davada vekaleten yapılan atamaların yürütmesinin durdurulması da talep edildi.

Akademisyenlerin avukatı Dr. Acun Papakçı tarafından mahkemeye sunulan dilekçelerde Maliye Bakanlığı’nın 1999 tarihli yazısı hatırlatılarak dekan ve dekanlık görevine vekaleten atama yapılamayacağına dikkat çekildi.

Dekanlık görevlerinin ne YÖK ne de Rektörlük tarafından Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez, Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ve Prof. Dr. Naci İnci’ye devredilemeyeceğinin altı çizilen dilekçelerde, davacı akademisyenlerin fakültelerini yöneten dekanın hukuka uygun atanmamasından doğrudan etkilendiği belirtildi. Naci İnci’nin dekan olarak görevlendirilmesine ilişkin işlemin açıkça yetkisiz olduğu vurgulanan dilekçelerde, toplam üç kişinin üniversiteyi yönettiğinin altı çizildi.

Dilekçede, “Eğer paralel evrenlerin keşfedilmesi veya klonlama gibi bir yolla aynı anda Boğaziçi Üniversitesinde birkaç tane Prof. Dr. Mehmet Naci İnci bulunmuyorsa, kendisinin bu görevlerin altından nasıl kalktığı başlı başına bir gizemdir” denildi.

TOP ARTIK MAHKEMEDE

Avukat Dr. Acun Papakçı, görevden alınan dekanlara herhangi bir YÖK kararının tebliğ edilmediğine dikkat çekti ve “Bu kararı talep eden dekanlara da bu kararın kendilerinde olmadığı cevabı verilmiştir” dedi. Seçilen dekanların görevden alınmasıyla boşalan dekanlık görevlerinin de Naci İnci tarafından kendisi ve yardımcıları arasında bölüştürüldüğüne değinen Papakçı, şunları ifade etti: “Açılan her üç davada seçimin esas olduğu dekanlık görevine bu şekilde bir atamanın hukuki olmadığı, yeterli sayıda öğretim üyesi bulunan Boğaziçi Üniversitesi’nde tüm görevlerin üç kişide toplanmasının kamu hizmetini aksatacağı açıklanarak atama işlemlerinin geçerlilik şartlarının bulunmadığı açıklanmıştır. İnci’ nin, dekanlık görevlerini kendisi ve yardımcılarının üstlenmesine karar vermesi ile asıl amacın üniversitenin yönetimini üç kişide toplamak olduğu ortaya çıkmıştır. Bu süreçte zarar doğmasını engellemek için davacı öğretim üyeleri yürütmenin durdurulmasını talep etmişlerdir. Boğaziçi Üniversitesinin Profesör, Doçent ve Dr. öğretim üyeleri bu hukuksuzluğa karşı üzerlerine düşen görevi yapmış ve bu hukuksuz atamaları yargıya şikâyet etmiştir. Artık top İstanbul İdare Mahkemelerindedir.”