Boğaziçi’nde yıkılmayı bekleyen binlerce villa var
Rumelihisarı Muhtarı Çetin Karayılan ve Rumelihisarı Koruma Güzelleştirme Derneği 2. Başkanı Mustafa Turhan Sir...
SERBAY MANSUROĞLU - ALİ ERBAŞ
İstanbul Sarıyer Rumelihisarı Muhtarı Çetin Karayılan ile Rumelihisarı Koruma-Güzelleştirme Derneği 2. Başkanı Mustafa Turhan Sir, Sarıyer başta olmak üzere Boğaz şeridinde binlerce konutu bulan site ve villaların kaçak durumda olduğunu söyledi.
BirGün’e konuşan Muhtar Karayılan ve Sir, fotoğraflarla Boğaz’ın son yüzyılda hızla yapılaştığını gösterdi. Özellikle son 30 yılda Boğaz’da yapılaşmanın hız kazandığını söyleyen Muhtar Karayılan ve Sir, hızlı yapılaşmanın 1983’te kabul edilen Boğaziçi Kanunu’na denk tarihlere gelmesine dikkat çekti.
Sarıyer ve Boğaziçi’nde hâlâ imar açılmamış geniş arazi ve yeşil alanların bulunduğuna işaret eden Muhtar Karayılan ve Sir, bu alanların yapılaşmaya açılması için talebin bulunduğunu savundu.
‘İMAR AFFI BEKLENTİSİ VAR’
“Sarıyer’de imara açılmamış geniş araziler, yeşil alanlar var. Bu alanları yapılaşmaya açmak için çalışmalar başlamış durumda” diyen Muhtar Karayılan ve Sir, “Boğaziçi Kanunu olduğu halde yıllardır kaçak yapılaşmanın önüne geçilemedi. Yeşil alanların çoğu betonlaştı.
Şimdi de devamını getirmek istiyorlar. Kanun yapmakla olmuyor bu işler. Tek tek yapılar değil Sarıyer’de bildiğiniz site halinde kaçak yapılar var. Siteler, villalar imar affı için beklenti içinde. Bazıları çoktan bir yolunu bulup tapusunu almış” dedi.
‘BOĞAZİÇİ KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ YETERSİZ’
Muhtar Karayılan ve Sir, “Bizim mahallemizde mahkemenin yıkma kararı olan evler var. Hukuk devletinde bürokrasi, idare sorumlu kimse yargı kararını yerine getirmiyor. Karşılıklı olarak imar affı beklenmekte. Boğaziçi Koruma Müdürlüğü yeterli iradeyi göstermiyor” diye konuştu. “Yetkililer yıkım kararı olan yapılara gelip, sen falanca şu yere başvurup kararı durdurursan ben de yıkım kararını geri çekerim diyor” diyen Muhtar Karayılan ve Sir, “Yıkmaya gelenler bunu söylüyor. Düşünebiliyor musunuz? Bunların hepsine tanık olduk. Gelip cam kırıp fotoğrafladıkları oldu. ‘Biz yıkmaya çalıştık, ama ev sahipleri direndi’ görüntüsü oluşturmak istediler. Boğaziçi İmar Müdürlüğü bugün kaçak yapılarla ilgili Boğaziçi’ne bir girecek olursa binlerce yapıyı yıkar. İş yoğunluğundan ne dozer, ne kamyon ne yıkım ekibi bu bölgeden yıllarca çıkamaz.” ifadelerine yer verdi.
‘100 YILLIK AĞAÇLARIN YERİNDE OTOBAN
İstanbul Sarıyer Rumelihisarı Muhtarı Çetin Karayılan ile Rumelihisarı Koruma-Güzelleştirme Derneği 2. Başkanı Mustafa Turhan Sir idarecilere eleştiride bulunarak sözlerini şu ifadelerle bitirdi: “Burayı (Sarıyer) yüzyıllık ağaçları koparıp yapılaşmaya açtılar. Ağaçların yerinde şu an otoban var. Devletin gücü Sarıyer’de Armutlu’ya yeter. Sahil’de birçok restaurant kaçak çalıştırılıyor. Ama hukuksuzluğun başında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş var. Onun da yatırım yaptığı bir yerden söz ediyoruz.”
***
NEDEN ÖNEMLİ?
BoĞazİçİ tarihi ve kültürel bir miras özelliği taşımaktadır. Boğaziçi’nin bu özelliğini kaybettiğini fark eden Boğaziçi Dernekler Platformu, Boğaziçi’nin, UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi'ne alınması için bu sene başında girişimlere başladı. Boğaziçi’nin yapılaşmaya kısıtlanması için 1983’de kabul edilen Boğaziçi Kanunu yapılaşmaya engel olamadı. Boğaziçi Kanunu’nun 1. Maddesi’nde kanunun amacı; “İstanbul Boğaziçi alanının kültürel ve tarihi değerlerini ve doğal güzelliklerini kamu yararı gözetilerek korumak ve geliştirmek ve bu alandaki nüfus yoğunluğunu artıracak yapılanmayı sınırlamak için uygulanacak imar mevzuatını belirlemek ve düzenlemektir” olarak ifade edilmiştir.