Boğaziçi’ndeki kayyum rektöre karşı direniş sürerken akademisyenler yine istifa çağrısı yaptı. Boğaziçi’ndeki sergiye ilişkin hazırlanan iddianamede, 2’si tutuklu 7 öğrenci hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istendi.

Boğaziçi’ndeki direniş inatla devam ediyor

Haber Merkezi

Öğrenci ve akademisyenlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Melih Bulu’ya karşı protestoları dün de sürdü. Akademisyenler, Güney Meydan’da Rektörlük binasına sırtını dönerken öğrenciler de nöbet tutmaya devam etti. Boğaziçili akademisyenler ve öğrenciler, Bulu’ya bir kez daha istifa çağrısı yaptı.

Akademisyenler bu hafta yaptıkları açıklamada, Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne kendi iradesi dışında atanan meslektaşlarının istifa talebinin bir aya yakın süredir işleme konulmamasına, demokratik yollarla seçtikleri enstitü müdürünün ise atamasının yapılmamasına tepki gösterdi. Ayrıca seçilen Mühendislik Fakültesi dekanın atamasının da yapılmadığını belirten akademisyenler, “Atanmış rektör, üniversitemizim teamüllerine aykırı olarak atanmış hukuk fakültesi dekanı, üniversite yönetim toplantısına katmakta bir beis görmemiştir” dedi.

bogazici-ndeki-direnis-inatla-devam-ediyor-846387-1.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından hedef alınan eski Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder’in meslektaşları, öğrencileri, dost ve arkadaşlarının hazırladığı destek metni 3 bin 452 imzaya ulaştı. Açıklama metninde Ergüder’in her zaman demokrasiden, özgürlükten, eşitlikten, hukuktan, üniversite özerkliğinden yana olduğuna vurgu yapılıyor.

CEZALAR MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Boğaziçi protestolarına destek veren üniversite öğrencilerine verilen cezaları ve açılan soruşturmaları TBMM gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a soru önergesi veren Polat, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü’nün geçmişte AKP’den milletvekili olduğunu hatırlattı. Polat, “Öğrencilere verilen cezalar hukuk ve vicdan ile açıklanamaz. Tamamen siyasi cezalardır. Boğaziçi’nde yapılan protestolar, sadece Boğaziçi'ndeki kayyum rektöre karşı değildir. Ülkedeki bütün liyakatsizliğe, adam kayırmacılığa, haksızlıklara karşı yapılmaktadır” dedi.
Polat, “Üniversitelerin Covid-19 nedeniyle kapalı olduğu bir ortamda, öğrencileri çevrimiçi eğitimden uzaklaştırma cezası vermek hangi mantığa sığıyor?” diye sordu.

7 ÖĞRENCİ HAKKINDA 3 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Boğaziçi’nde açılan sergide ‘Kabe fotoğrafının yere serildiği’ iddiasıyla ilgili yürütülen soruşturma sonucunda 2'si tutuklu 7 öğrenci hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

Sergi üzerinden öğrencilerin hedef gösterilmesinin ardından İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından re’sen başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 7 kişiden Doğu D. ile Selahattin C.U. adlı öğrenciler 30 Ocak’ta çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu'nca hazırlanan iddianame ile 2'si tutuklu 7 öğrenci hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’ suçundan ceza istendi. İddianame kabul edilirse şüpheliler önümüzdeki günlerde İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkacak.