Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Boğaziçi Film Festivali’nin ödülleri önceki akşam yapılan törenle sahiplerine verildi. Murat Düzgüoğlu’nun filmi Halef, gecede en çok ödül alan film oldu

Boğaziçi’nden Halef’e 3 ödül birden

Bu yıl 6.sı düzenlenen Boğaziçi Film Festivali’nin kazananları belli oldu. Cemal Reşit Rey’de gerçekleşen kapanış ve ödül gecesinde Murat Düzgünoğlu’nun yönettiği “Halef” adlı filmi ulusal uzun metraj yarışmada En İyi Film seçildi. Türkiye ve dünya sinemasının en yeni örneklerini İstanbullu sinemaseverlerle buluşturan festivalde bu yıl, 41 ülkeden 90 yönetmenin toplam 88 film gösterildi ve aralarında Sergei Loznitsa, Paulo Branco, Parviz Shahbazi, Marc Baschet’ın da olduğu, birçok usta sinemacı festivalin konuğu olarak İstanbul’da buluştu.

Yılın en iyi yerli filmi “Halef”
Murat Düzgünoğlu’nun yönettiği Halef, En İyi Film Ödülü dışında ayrıca En İyi Senaryo (Murat Düzgünoğlu, Melik Saraçoğlu) ve En İyi Erkek Oyuncu (Muhammet Uzuner) dallarında da ödüller aldı. Yarışmada En İyi Yönetmen Ödülü “Anons” filmiyle Mahmut Fazıl Coşkun’a verilirken, filmdeki çalışmasıyla Krum Rodriguez de En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü kazandı. Gecenin kazanan bir diğer filmi ise “Borç” oldu. Filmdeki performansıyla İpek Türktan Kaynak, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü, Naim Kanat da En İyi Kurgu Ödülü’nün sahibi oldu.

Halef’in konusu
Halef, yaşadığı travma sonucu yıllar önce ayrıldığı evine dönen genç bir adamın karşılaştığı sürpriz sonucu değişen yaşantısını anlatıyor. Mahir, portakal hasadı için Adana’ya yıllardır uzak kaldığı ailesinin yanına gider. Fakat gittiğinde büyük bir sürpriz onu beklemektedir. Abisini yıllar önce kaybeden Mahir evde abisinin reenkarnasyonu olduğunu iddia eden Halef ile tanışır. Durumu saçma bulan Mahir başlarda Halef’e uzak durmaya çalışır. Fakat Halef’in çocukluklarına dair anlattıkları şeyler Mahir’in kafasının bir hayli karışmasına neden olur. Filmin oyuncu kadrosunda Muhammed Uzuner, Baran Şükrü Babacan, Güler Ökten gibi isimler yer alıyor.

Altın Yunus ödülü Jarbawi’nin
Festivalin uluslararası yarışmasında Filistinli yönetmen Bassam Jarbawi’nin “Screwdriver” adlı filmi En İyi Film seçildi. Çok sayıda konuğun katıldığı gecede, Norveçli yönetmen Bent Hamer’a da Onur Ödülü verildi.

***

Ulusal Kategorisinde ödül alanlar

En iyi Ulusal Uzun Metraj Film Ödülü: Halef
En İyi Yönetmen Ödülü:
Mahmut Fazıl Coşkun / Anons
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü:
İpek Türktan Kaynak / Borç
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü:
Muhammet Uzuner / Halef
En İyi Senaryo Ödülü:
Halef / Murat Düzgünoğlu, Melik Saraçoğlu
En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Krum Rodriguez / Anons
En İyi Kurgu Ödülü:
Naim Kanat / Borç
FİYAB Yapımcı Ödülü:
Mesut Ulutaş / Güvercin