Erdoğan, AKP milletvekili aday adayı Melih Bulu’yu Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atadı. Boğaziçililer “Kayyum rektör istemiyoruz” derken bu atamayla üçüncü kez farklı üniversiteye rektör atanmış oldu.

Boğaziçi’ne AKP’li kayyum

Mustafa KÖMÜŞ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün 5 üniversiteye rektör atadı. Buna göre, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu, Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İsmail Yüksek, Beykoz Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Durman ve Çağ Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ünal Ay atandı. Daha önce AKP’de birçok görevler üstlenen ve son olarak 2015’te İstanbul 1’inci Bölge’den milletvekili aday adayı olan Melih Bulu’nun, Boğaziçi Üniveristesi’ne rektör atanması ise büyük tepki çekti.

Twitter’da “#KayyumRektörİstemiyoruz” etiketiyle karara tepki gösteren Boğaziçililer Bulu’yu rektör olarak istemediklerini aktardı. Boğaziçi Dayanışması tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

“Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle okulumuza Melih Bulu’nun kayyum olarak atandığını öğrendik. Boğaziçi öğrencileri olarak demokratik süreçleri tanımadan atanan yandaş rektörleri kabul etmiyoruz. Melih Bulu bizim rektörümüz değildir!”

3. KEZ REKTÖR ATANDI

Öte yandan bu atama ile Bulu üçüncü kez rektör atanmış oldu. Daha önce Mart 2016’dan Kasım 2019’a kadar İstinye Üniversitesi’nde rektörlük yaptı. Ardından Ocak 2020’de Haliç Üniversitesi’ne rektör olarak atandı. Önceki güne kadar bu görevi yürüten Bulu, Haliç Üniversitesi Rektörü’yken Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne atandı.

Konuyla ilgili BirGün’e konuşan Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şube Başkanı Beyzade Sayın şunları söyledi:

“Üniversite bileşenlerinin iradesini yok sayan, seçimin olmadığı atamanın seçim sonuçlarını esas almadığı bir atamayı hiçbir zaman kabul etmedik, etmeyeceğiz. Hiçbir demokratik teamüle uymayan bir uygulamayla Boğaziçi Üniversitesine atanan AKP’li kayyum rektörü Melih Bulu üniversite bileşenlerinin rektörü olamaz. Öğrencilerinin Boğaziçi Üniversitesi’ne girmek için neredeyse tam puan alması gerekirken, Boğaziçi Üniversitesinde akademisyen olmak için bazı bölümlerinde muhakkak yurtdışında post doktora yapması gerekirken Boğaziçi Üniversitesi ’ne dışardan kayyum olarak atanan rektörü Boğaziçili üniversite bileşenleri asla kabul etmeyecektir. Bizler eğitim ve bilim emekçileri olarak, üniversitelerin atanmışlar eliyle yönetilmesini asla kabul etmeyeceğiz. Üniversiteyi üniversite yapan değerleri korumak için mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz.”