İzmir Üniversite Dayanışması’nın Boğaziçi Üniversitesi’ne destek olmak için düzenlediği eylemlere katılan DEÜ öğrencileri uzaklaştırma alırken, Ege Üniversitesi öğrencisine de soruşturma açıldı.

Boğaziçi’ne destek, ceza ve soruşturma getirdi

Berkay SAĞOL

AKP'de 14 yıl boyunca Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Dokuz Eylül Üniversitesi rektörü Nükhet Hotar ve eski AKP milletvekili olan Ege Üniversitesi rektörü Necdet Budak öğrenciler üzerindeki baskısını sürdürüyor. Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan Melih Bulu'yu protesto eden Boğaziçi Üniversitesi akademisyen ve öğrencilerine destek olmak için, İzmir Üniversite Dayanışması tarafından kent genelinde eylemler yapıldı. Eylemlere katılan Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi öğrencilerine cezalar geldi.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Boğaziçi’ne destek veren yaklaşık 35 öğrenciye üniversite tarafından soruşturma açılırken, 7 öğrenciye 1 hafta uzaklaştırma cezası verildi. Uzaklaştırma cezası alan Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi, “Eyleme katılmam dışında herhangi bir suç yöneltilmediği için savunma bile yapamadım. Anayasanın dışında hukuka aykırı bir davranışta bulunmadım ama ceza verdiler. Soruşturma kâğıdını ise ikamet ettiğim adres veya okula değil, ailemin adresine gönderdiler. Hiçbir delil sunmadılar. Anayasal hakkımı kullandığım için ceza aldım. Karşı dava açacağız, hakkımızı sonuna kadar kullanacağız" dedi.

Soruşturma açılan Ege Üniversitesi öğrencilerinden Ali Çadırcı BirGün’e yaptığı açıklamada, "Elime ulaşan soruşturma kâğıdında, 11 Ocak’ta Ege Üniversitesi önünde ve 12 Ocak’ta Hasanağa Bahçesi önündeki eylemlere katıldığım için soruşturma açıldığı yazıyordu. Savunmamı yaptım. Soruşturmanın ise İzmir İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun pandemi kısıtlamalarına uymadığım gerekçesiyle açıldığını gördüm” diye konuştu.