Dün Boğaziçi’nde yapılan eylemde 159 kişinin gözaltına alınması bugün Kadıköy’de planlanan eylemde protesto edilmek istendi. Kaymakamlığın yasakladığı eylem için toplanan yurttaşlara polis müdahale etti. 104 yurttaş gözaltına alındı.

Boğaziçi'ne destek için Kadıköy'de toplananlara polis müdahale etti: 104 gözaltı

HABER MERKEZİ

Kadıköy’de, Boğaziçi Direnişi’ne destek olmak amacıyla bir araya gelen demokratik kitle örgütleri ve birçok siyasi parti temsilcisi engellemelere rağmen Rıhtım’da toplandı. Polisin müdahale ettiği eylemde 104 kişi gözaltına alındı. Sağlık kontrollerinin ardından Vatan Emniyet'e götürülen yurttaşlar ifadeleri alınması için gözaltı araçlarında bekletiliyor.

Çağdaş Avukatlar Grubu, eyleme katılan yurttaşları darp eden polisler hakkında suç duyursunda bulunulması için çağrı yaptı. Twitter'dan yapılan açıklamada, "Meslektaşlarımızı Suç Duyurusunda Bulunmaya Çağırıyoruz! Boğaziçi öğrencilerini darp edenler hakkında suç duyurusunu iletinin devamındaki link/dilekçe ile UYAP Vatandaş Portal/CBS Evrak Gönderme ile İstanbul Adliyesine iletebilirsiniz" denildi.

Çağdaş Avukatlar Grubu, çağrının ardından dilekçe örneği yayımladı.


Eylem başlangıcında polis tarafından, yapılması planlanan eylemin Kadıköy Kaymakamlığı’nca yasaklandığı belirtilerek “Toplum sağlığını korumak açısından sosyal mesafe ve maske kuralına uyalım. Kadıköy Kaymakamlığı’nca yapılacak olan gösteri ve yürüyüşler için yasaklama kararı alınmıştır, lütfen dağılın. Dağılmadığınız takdirde müdahale edilecektir” anonsu geçti.

bogazici-ne-destek-icin-kadikoy-de-toplananlara-polis-mudahale-ediyor-836954-1.

Polis, anonslar ardından müdahale etmeye başladı.

Kadıköy Rıhtım'da toplananlara polis tarafından biber gazı sıkıldı ve pilastik mermi kullanıldı.

bogazici-ne-destek-icin-kadikoy-de-toplananlara-polis-mudahale-ediyor-836960-1.
Kadıköy'de polis ters kelepçeyle gözlatı işlemi uyguluyor
Fotoğraf: Meral Danyıldız

Boğaziçi Dayanışması, saat 21:00'de "Kayyumlara karşı öğrencilerin yanında olduğumuzu duyurmak için her yerde ses çıkartıyoruz!" diyerek eylem çağrısı yaptı.

BOĞAZİÇİLİ ÖĞRENCİLER BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, polis helikopterinin tacizine rağmen Moda'da basın açıklaması gerçekleştirdi.


Onlarca polis, bir eylemciyi darp ederek gözaltına aldı. O anlar, BirGün muhabirinin kamerasına yansıdı:

bogazici-ne-destek-icin-kadikoy-de-toplananlara-polis-mudahale-ediyor-836970-1.

'BARIŞÇIL BİR AÇIKLAMAYA SALDIRDILAR'

Gözaltı araçlarının önünde açıklama yapan eski Başsavcı ve CHP eski Milletvekili İlhan Cihaner, "Yönetmelik çerçevesinde bir kişinin kendisine veya başkasına zarar verme riski yoksa kelepçelenmesi suçtur. Derhal son verilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Anayasal bir hak çerçevesinde yapılmak istenen bir açıklamaydı. Buna rağmen barışçıl bir açıklamaya saldırdırlar" dedi.

GÖZALTINA ALINANLAR İSKELE KARAKOLU'NA GÖTÜRÜLDÜ

Polis müdahalesinde gözaltına alınan yurttaşlar, İskele Karakolu'na götürüldü. 37 kişinin gözaltına alındığı belirtilirken, gözaltı sayısının artacağı düşünülüyor. Kadıköy İskele Karakolu Amirinin sözlü talimatıyla Kadıköy Belediye Başkanı, İstanbul Milletvekili ve avukatlar İskele Karakolu'na alınmıyor.

BASIN EMEKÇİLERİ POLİSİN HEDEFİ OLDU

Eyleme giderek haber takibi yapan gazeteciler, polisin plastik mermi ve biber gazı ile mğüdahalesinde hedef oldu. DİSK Basın İş Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Elif Akgül'ün de bulunduğu çok sayıda gazeteci polisin müdahalesine maruz bırakıldı. Halk TV muhabiri Erdinç Yılmaz ve Murat Erkmen de yaralandı.

Görüntü: Eylem Nazlıer- Evrensel gazetesi

Gazeteci Murat Ağırel sosyal medyadan yaptığı açıklamada "HalkTv muhabiri Murat Erkmen Kadıköy’de canlı yayında iken plastik mermi ile yaralandı" ifadelerini kullandı.

bogazici-ne-destek-icin-kadikoy-de-toplananlara-polis-mudahale-etti-104-gozalti-837001-1.

Kazım Kızıl, Kadıköy'deki eylemi takip ettiği sırada polis saldırısı sonucu gözünün üstünden plastik mermiyle yaralandığı anın görüntülerini paylaştı


Polis, eylem için toplananları Rıhtım bölgesinden uzaklaştırmaya çalışıyor. Eylemciler ise ara sokaklarda protestolarına devam ediyor.

bogazici-ne-destek-icin-kadikoy-de-toplananlara-polis-mudahale-ediyor-836955-1.

HDP Milletvekili Musa Piroğlu

Polis, plastik mermi ve biber gazı ile doğrudan yurttaşlara müdahale ediyor.


Polisler, sivil polisi de gözaltına almaya çalıştı


Kadıköy'de gözaltına alınan kadın BirGün kameralarından seslendi: "Boğaziçi'ne atanan rektörü istemeyen öğrencilere destek olduğum için götürülüyorum"


Kadıköy sokaklarında kayyum rektöre karşı slogan atarak yürüyen gençlere, Kadıköy sakinleri pencerelerden tencere tavalar ile destek oldu


Öte yandan eylem öncesinde, Twitter'da Boğaziçi Dayanışması hesabından yapılan paylaşımda, Boğaziçi Üniversitesi kampüsünün bulunduğu Hisarüstü'nde polisin otobüsleri durdurup GBT kontrolü yaptığı, vapurlara Boğaziçi öğrencilerinin alınmadığı belirtildi:

Hisarüstü’nde otobüsleri polis durdurup GBT bakıyor, Beşiktaş-Kadıköy vapur/motorlarına kimlik kontrolü yaptıktan sonra Boğaziçi öğrencileri alınmıyor!

Okul önündeki otobüs durağında bekleyen arkadaşlarımız hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alınıyor.

Bir Boğaziçi öğrencisi ise, Twitter’dan, “Biraz önce Kadıköy vapuruna Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi olduğum için alınmadım. Nedeni ise Boğaziçililerin Kadıköy’e geçmesi yasakmış!!!!” diye yazdı.