Özel yasa ile koruma altında olan ve 'Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi' sınırları içinde yer alan, iş insanı Zeynel Abidin Erdem'e ait Beşiktaş Bebek'teki 11 bin 424 metrekarelik arazi, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla İBB devre dışı bırakılarak imara açıldı. Arazi, 'sosyal tesis alanı, kültürel tesis alanı, park ve trafo alanı' ilan edildi.

'Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi' içinde yer alan arazi, İBB devre dışı bırakılarak imara açıldı
Fotoğraf: Sözcü

İstanbul'un Beşiktaş ilçesine bağlı Bebek'te bulunan ve özel yasa ile koruma altında olan iş insanı Zeynel Abidin Erdem'e ait 'Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi' sınırları içindeki 11 bin 424 metrekarelik arazi, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tamamen devre dışı bırakılarak imara açıldı.

Erdem'in ismi daha önce FETÖ ile anılmış, Erdem, 2019 yılında iktidara yakın gazetelere tam sayfa “Bizi asla bölemeyeceksiniz!” başlıklı ilan vererek Erdoğan'a destek çağrısı yapmıştı.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; 1983 tarihli imar planlarında 'yeşil alan, çocuk bahçesi, park' olarak belirlenen ve 'korunması gerekli kültür varlığı uygulaması dışında hiçbir inşaat yapılamaz' şeklinde plan notu bulunan arazinin imara açılmasına, Erdoğan'ın başkanlığını yaptığı Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu tarafından 19 Temmuz 2022'de onay verdi. İBB'nin devre dışı bırakıldığı planlar 20 Temmuz'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıkarıldı.

Şu an otopark olarak kullanılan arazi, yapılan plan değişikliği ile “sosyal tesis (yurt) alanı, kültürel tesis alanı, park ve trafo alanı” ilan edildi. 3.5 dönümüne yurt yapılacak arazinin, 5 dönümü kültürel tesise ayrıldı. Arazinin 2.3 dönümü de park olarak planlandı. Planlama sürecine hem usul hem de esas açısından karşı çıkan İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne başvurarak plan değişikliğinin iptal edilmesini talep etti.

11 Ağustos'ta yapılan başvuruda, 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'na göre bu alandaki uygulamaların Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün yetki sınırları içinde olduğu vurgulandı.Boğaziçi ön görünümündeki plan değişikliklerinin İBB Meclisi kararı ve belediye başkanının onayından sonra Kurulun onayı ile yürürlüğe gireceği aktarıldı. Arazi ile ilgili İBB Meclis kararı bulunmadığı belirtilerek onama sürecinin kanunu uygun olmadığına dikkat çekildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, İçişleri Bakanı Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Milli Savunma Bakanı Akar, Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu ise karara imza veren isimler arasında.