Boğaziçi Üniversitesi İktisadi İdari Bölümler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Önder, kendisini Ekonomi Bölümü Başkanı olarak atadı. Ekonomi Bölümü Öğretim Üyeleri, atamaya tepki göstererek, "Prof. Dr. Önder'in kendisini Ekonomi Bölümü başkanlığına ataması akademik prensiplere, demokratik yönetişim ilkelerine ve temel etik değerlere aykırıdır" ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde İİBF Dekanı Önder, kendisini Ekonomi Bölümü Başkanı olarak atadı

Boğaziçi Üniversitesi'nde şubat ayında İktisadi İdari Bölümler Fakültesi (İİBF) Dekanlığı pozisyonuna getirilen Prof. Dr. Murat Önder, kendisini Ekonomi Bölüm Başkanı olarak atadı.

İİBF Dekanı olamadan önce Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Önder, daha önce de kendisini İşletme Bölümü Başkanı ilan etmişti. Böylece fakülte içerisindeki üç bölümün ikisinin başkanı aynı kişi oldu.

Bir önceki Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Rektör Naci İnci ve yönetimi tarafından 22 Ağustos 2022 tarihinde görevinden uzaklaştırılmıştı. Bu süreçte Prof. Dr. Zenginobuz’un görevini Bölüm Başkan Yardımcısı vekaleten devam ettirmişti.

EKONOMİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN TEPKİ

16 Kasım tarihinde gerçekleşen atama kararını kamuoyuna duyuran Ekonomi Bölümü öğretim üyeleri söz konusu atamaya “Bu atamayı idari yetkiyi kötüye kullanma ve kamu zararı oluşturma olarak görüyor ve kınıyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.

Ekonomi Bölümü öğretim üyeleri yaptıkları açıklamada “Yapılan bu son atamayla birlikte bölüm başkan yardımcılarımız da gerekçesiz bir şekilde görevden alınmıştır" dedi.

"Ekonomi Bölümünde daha önce bölüm başkanlığı, rektör yardımcılığı, üniversite yönetim kurulu ve senato üyeliği dahil olmak üzere üst düzey idari görevleri başarı ile yerine getiren ve gerekli tecrübeye sahip çok sayıda öğretim üyesi bulunduğunu" hatırlatan öğretim üyeleri, “Bölüm ve bilim dalı dışından yapılan bir atamanın makul bir gerekçesi yoktur" ifadelerini kullandı.

"ÜNİVERSİTEMİZİN HUKUKİ HAKLARINI SAVUNACAĞIZ"

Prof. Dr. Önder’in geçtiğimiz ekim ayında yine kendisini İşletme Bölüm Başkanı olarak atadığı hatırlatılan açıklamadai şu ifadeler kullanıldı: “Dolayısıyla Üniversiteye sadece on ay önce atanan tek bir kişi Boğaziçi Üniversitesi İİBF’nin hem dekanlık görevini hem de fakültedeki üç bölümden ikisinin başkanlığını üzerine almıştır.”

Boğaziçi Üniversitesi’nin bir kamu kurumu olarak yüksek öğretim ve araştırma hayatında önemli yere sahip olduğunu vurgulayan öğretim üyeleri, açıklamasına şöyle devam etti:

“Bu kamu kurumunda yaratılacak hasarlar, ülkemizin geleceğini olumsuz etkiler. Yukarıdaki bilgiler ışığında değerlendirildiğinde, Prof. Dr. Önder'in kendisini Ekonomi Bölümü başkanlığına ataması akademik prensiplere, demokratik yönetişim ilkelerine ve temel etik değerlere aykırıdır. Bu atamayı idari yetkiyi kötüye kullanma ve kamu zararı oluşturma olarak görüyor ve kınıyoruz. Ekonomi Bölümü öğretim üyeleri olarak Boğaziçi Üniversitesi’ni korumaya devam edeceğimizi ve üniversitemizin akademik ve hukuki haklarını sonuna kadar savunacağımızı kamuoyu ile paylaşırız."

Açıklamada imzası bulunan Boğaziçi Üniveristesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyeleri şöyle:

Prof. Dr. Fikret Adaman

Doç. Dr. Güzin Gülsün Arıkan

Dr. Öğr. Üyesi Orhan Aygün

Dr. Öğr. Üyesi Selcen Çakır

Prof. Dr. Ceyhun Elgin

Doç. Dr. Burçay Erus

Prof. Dr. Mehmet Yiğit Gürdal

Doç. Dr. Ozan Hatipoğlu

Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Yeliz Kaçamak

Doç. Dr. K. Kıvanç Karaman

Prof. Dr. Murat Kırdar

Doç. Dr. Murat Koyuncu

Doç. Dr. Tolga Umut Kuzubaş

Prof. Dr. Ayşe Mumcu

Prof. Dr. Gökhan Özertan

Prof. Dr. Begüm Özkaynak

Dr. Öğr. Üyesi Meltem Poyraz

Prof. Dr. Burak Saltoğlu

Doç. Dr. Orhan Torul

Doç. Dr. Levent Yıldıran

Doç. Dr. Murat Yılmaz

Dr. Öğr. Üyesi Emekcan Yücel

Prof. Dr. Ünal Zenginobuz