Bugün Boğaziçi’ne AKP zihniyetinin kelepçe vuruşunun yıldönümü. Kayyumu protesto etmek için geçen yıl bugün yüzlerce öğrenci Güney Kapı’daydı. Öğrenciler, tüm baskılara rağmen adeta zincirleri kırdı.

Boğaziçi zincirleri direnişle kırıyor

Yaren ÇOLAK

Boğaziçi Direnişi bir yılı geride bıraktı. 2 Ocak 2021’de AKP’li Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı kararıyla bir gece yarısı atanmasının ardından başlayan direniş ikinci yılına giriyor. Tam da geçen yıl bugün yani 4 Ocak 2021’de Boğaziçi Güney Kapı’da yüzlerce öğrencinin katılımıyla eylem yapıldı. O gün hafızlardan silinmeyen bir manzara yaşanarak üniversitenin kapısına kelepçe vuruldu. Ertesi gün 5 Ocak’ta öğrencilerin evlerine şafak operasyonları yapıldı. 9 kişiye ev hapsi verildi. Özerk-demokratik üniversite talebiyle ilk sloganların atıldığı o günün ardından bir yıl geçti. Toplamda 500’e yakın öğrenci gözaltına alındı.

Sayıları yüzü açan öğrencinin KYK bursu ve kredisi kesildi. Başka bir kararnameyle Bulu’nun yerine atanan Naci İnci’nin ihbar ettiği Berke ve Perit Saray’ın talimatıyla tutuklandı.

Bugün pek çok noktada öğrenciler, direnişlerinin yıldönümünde “Her yer direniş, her yer Boğaziçi” diyerek sokağa çıkacak.

Öte yandan akademisyenler de direnişlerini ve Rektörlük binasına sırt dönme nöbetlerini sürdürüyor. Kar kış demeden kayyumluğa eylemlerine devam eden akademisyenler dün de 246’ncı kez Güney Kampüs’te Rektörlük binasına sırt döndü.

Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri tarafından yapılan yazılı açıklamayla, bir kez daha “Kabul Etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz!” denildi.

ANTİDEMOKRATİK UYGULAMALAR

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “1 Ocak 2021 gece yarısı, 1980’lerin askerî vesayet rejiminden sonra ilk kez üniversitemize kurum dışından bir rektör atanmıştır. Bu durum 2016’dan bu yana ağırlaşarak sürmekte olan, rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamaların bir devamıdır. Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz. Üniversite senatomuzun 2012 yılında kabul ettiği aşağıdaki ilkelerden vazgeçmiyoruz:

Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.

Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş̧ kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.

Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır. Üniversitemizin tüm bileşenleri ile birlikte bu ilkelerin takipçisiyiz.”

***

Hukuk Fakültesi’nde kişiye özel ilan

Boğaziçi Üniversitesi’ne 6 Şubat 2021 tarihinde bir gecede iki fakülteden biri olan Hukuk Fakültesi için 31 Aralık 2021 tarihinde açtığı kadro ilanında aranan nitelikler, kişiye özel ilan şüphesini doğurdu. Açılan akademik ilanda Hukuk Fakültesi’ndeki Kamu Hukuku ve Özel Hukuk Bölümlerine toplam 5 Doktor Öğretim Üyesi alınacağı açıklandı. Açılan ilanda Anayasa Hukuku, Bilişim Hukuku, Medeni Usül ve İcra İflas Hukuku, Medeni Hukuk ve Fikri Mülkiyet Hukuku için maddelerle özel nitelikler arandı. Bu 5maddenin ilk cümlelerinde yer alan şartlarda, “Lisansüstü eğitimlerinden en az birini İngilizce'nin anadil olarak konuşulduğu ülkede bu dille verilen bir programda tamamlamış olmak” veya “Lisansüstü eğitimlerinden birini İngilizce'nin anadil olarak konuşulduğu ülkede bu dille verilen bir programda tamamlamış olmak” şartları arandı.