Boğaziçili öğrencilerin dosyası ihlallerle dolu

Filiz GAZİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Melih Bulu’yu kayyum rektör olarak atamasına karşı demokratik ve özerk üniversite talebiyle Boğaziçi Üniversitesi eylemlerine katılan ve haklarında “gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlamalarıyla soruşturma başlatılan 52 öğrencinin davasının ikinci duruşması dün İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada, daha önce savunma yapmayan birçok öğrenci ve avukatı hazır bulundu. Öğrenciler, kendilerine yönelik suçlamaları reddederek, beraat talebinde bulundu.


Sosyal Haklar Derneği üyesi avukatlardan Elif Sıla Aşık, dün devam eden duruşma için şöyle dedi:

“İddianamedeki suçlamalara ait beyanlarımızı sunduk. Gözaltı sürecinde öğrencilerin işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldıklarını, soruşturmanın usülüne uygun yürütülmediğini ve dosyanın tarafımıza üç gün boyunca gösterilmediğini hatırlattık. Dosyaya İçişleri Bakanlığı’nın müdahalesi oldu. ‘İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun gözaltına alınanların 79’u terörle bağlantılı’ açıklamasından sonra öğrenciler hedef haline getirildi. Siyasi müdahale sonucunda 30 öğrenci tutukluluğa sevk edildi."

Aşık, yargılama ile ilgili bazı hususlara dikkat çekerek, şunları söyledi: "İddianamede 5 Ocak 2021 tarihinde Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na göre Valiliğin Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerinde toplantı ve yürüyüş yasağı aldığı ifade ediliyor. Biz bu karara hiçbir yerden ulaşamadık. Polisler özel olarak 52 öğrenciyi kampüs içinde kilitli bırakıyor. Fiilen orada toplantı ve gösteri yürüyüşü de yok. Tutuklu olan Perit Özen aynı zamanda bu dosyada sanık durumunda. Tutuklu olduğu için adli kontrol kararının kaldırılması çok bir şey ifade etmiyor. Öğrenciler anayasal haklarını kullandıkları için siyasiler tarafından hedef gösteriliyor, gözaltı araçlarında taciz ve tecavüz tehditlere maruz bırakılarak gözaltına alınıyorlar. Birçok müvekkilimiz pasaportları olmadığı için yurt dışındaki okullara başvuramıyor. Başvuruyu yapanlar ve kabul edilenler ise gidemiyor. Bu dosya sistematik hak ihlalleri ile dolu.”

Mahkeme, savunma yapan öğrencilerde hakkında süren adli kontrol uygulamalarının kaldırılmasına karar vererek duruşmayı 21 Şubat 2022’ye erteledi.