Boğaziçililere 1 yıl sonra da engel

Seda BALMUMCU

Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör atanmasından sonra başlayan direniş birinci yılını geride bıraktı. Direnişin birinci yılında tutuklu Boğaziçili öğrenciler Berke Gök ve Perit Özen’i Silivri Cezaevi’nde ziyaret etmek isteyen arkadaşları jandarma engeliyle karşılaştı.


Şiirli eylem

Cezaevine gitmek isteyen öğrenciler, Silivri girişindeki jandarma noktasında durduruldu. Burada bekleyen öğrenciler şiirler okudu. Berke’ye, Perit'e Üniversiteye Özgürlük Kampanyası Grubu daha sonra yaptığı açıklama engellemeye rağmen Silivri Cezaevi’ne ulaştıklarını açıkladı. Cezaevi önünde açıklama yapan öğrenciler, “Söylediklerimizin arkasındayız, Naciler kaçmalı çünkü biz öğrenciler geliyoruz, bu kişileri de işgal ettikleri makamları da azat edeceğiz. Bizler ise bu çürümüş zihniyetten uzak, kendi geleceğimizi kuracağız. Davamız, 7 Ocak’ta Çağlayan’da. Arkadaşlarımızı alacağız” dedi.
Bir yıldır devam eden direnişten yola çıkarak sorular yönelten ‘Üniversite Soruyor İnisiyatifi’ ise “Ülkemizde yalnızca yasal protesto haklarını kullandığı için kaç öğrenci hapistedir; kaçı gözaltına alınmıştır; kaçı şiddete maruz kalmıştır? Kaç öğrenciye soruşturma açılmış, kaç öğrenci disiplin cezası almıştır? Üniversitede Cinsel Tacizi Önleme Birimi neden işlevsizleştirilir?" sorularını yetkililere ve kamuoyuna sordu.

Ailelerden destek

Boğaziçi Üniversitesi Aile Dayanışması tarafından yapılan açıklamada da şu ifadelere yer verildi: “Bu bir yıl aslında bize ‘Proje Okullar’ ile yaşanan eğitim yozlaşmasının yüksek eğitimdeki adımlarının Boğaziçi’ne de ulaştığını gösterdi. Çoğu lise çağlarında ‘Proje Okul’ mağduru olan çocuklarımız, Boğaziçi’nin de ellerinden alınmasına ses çıkarttıkları, nitelikli eğitim haklarını savundukları için kimileri tarafından elitist, kimileri tarafından terörist ilan edildiler. Çocuklarımıza destek vereceğiz.”