CHP Kurultayı’nda ilk gün Kılıçdaroğlu bir kez daha Genel Başkan seçilirken dün 60 kişilik PM seçimi yapıldı. Salonda Kılıçdaroğlu, İnce ve ‘Sol Cesaret’ gruplarının listeleri dağıtıldı

Bol ‘anahtar’lı CHP PM yarışı

HÜSEYİN ŞİMŞEK - huseyinsimsek@birgun.net
@simsekhuseyinn

CHP 36’ncı Olağan Kurultayı, dün Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelerinin seçimiyle devam etti. Partiyi üç kritik seçime götürecek 60 üyeli PM’de yer almak için 488 aday yarıştı. Salonda Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce’nin anahtar listelerinin yanı sıra diğer bazı grupların listeleri de dağıtıldı. Öte yandan kaynağı belirsiz bazı listeler dolaşıma girdi. Ayrıca listelerdeki bazı isimler de birkaç listede birden yer aldı. Kılıçdaroğlu, anahtar listesine aralarında Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok’un da bulunduğu 4 MYK üyesini anahtar listesine dahil etmedi. CHP eski Sözcüsü Selin Sayek Böke ise anahtar listedeki isimler arasında yer aldı.

Kılıçdaroğlu’nun 790 oyla beşinci kez genel başkan seçildiği CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nda dün de delegeler 60 PM ve 15 YDK üyesini belirlemek üzere sandık başına gitti. CHP Parti Meclisi üyeliğine 488, Yüksek Disiplin Kurulu’na ise 108 kişi aday oldu. Çarşaf liste yöntemi kullanılarak yapılan seçim ve sayım işleri saatleri buldu. Kurultayın ikinci günü sabahın erken saatlerinden itibaren Ankara Spor Salonu’nda yüzlerce adayın tanıtım broşürü, afiş ve posterleri dağıtıldı. PM üyesi adayların isimlerinin oy kabinlerine yazılması ve afişlerinin asılması sonucu divandan açıklama yapıldı. İsimler daha sonra oylama kabinlerinden silindi. Ayrıca her kabinin başında özel güvenlik görevlisi görevlendirildi.

Kılıçdaroğlu’ndan sürpriz liste

PM seçimleri öncesinde Kılıçdaroğlu’nun 15’i Yüksek Disiplin Kurulu, 52’si PM üyesinden oluşan anahtar listesi dağıtıldı. Listeyi Kılıçdaroğlu’nun hazırlayıp hazırlamadığı tartışmalara konu olurken listenin doğruluğu bir süre sonra teyit edildi. CHP liderinin anahtar listesinde Genel Başkan Yardımcılarından Zeynep Altıok, Yasemin Öney Cankurtaran ve Erdal Aksünger ile Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır yer almadı.

Kurultaydan önce CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ile ortak bir bildiri yayımlayarak 36’ncı Kurultayın kadroların değiştirilmesi için bir fırsat olduğunu ifade eden CHP İzmir Milletvekili ve Parti eski Sözcüsü Selin Sayek Böke, Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer aldı. Önceki Kurultayda anahtar listede yer almayan ancak listeyi “delerek” PM’ye giren Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da bu kez anahtar listeye dahil edildi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun avukatlığını yapan ve daha önce Yüksek Disiplin Kurulu’nda yer alan Celal Çelik’in de anahtar listede yer aldığı görüldü. Listedeki bazı isimler şöyle: Gamze İlgezdi, Sera Kadıgil, Yıldırım Kaya, Haluk Koç, Bülent Kuşoğlu, Hakkı Süha Okay, Ekrem Kerem Oktay, Faik Öztrak, Ali Öztunç, Oğuz Kaan Salıcı, Orhan Sarıbal, Selin Sayek Böke, Yaşar Seyman, Sezgin Tanrıkulu, Bülent Tezcan, Erdoğan Toprak, Seyit Torun, Öztürk Yılmaz, Onursal Adıgüzel, Veli Ağbaba, Haydar Akar, Mehmet Bekaroğlu, Tekin Bingöl, Çetin Osman Budak, Emre Çam, Mehmet Ali Çelebi, Ünal Çeviköz, Aykut Erdoğdu, Muharrem Erkek, Ali Haydar Hakverdi, Akif Hamzaçebi.

Bilim Kurulu listesi

PM’nin 8 asıl üyesi, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu üyeleri içinden Genel Başkan’ın önereceği 12 kişi arasından seçiliyor. Kılıçdaroğlu’nun önerdiği 12 kişilik liste şu isimlerden oluştu: Prof. Dr. Lale Karabıyık, Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, Doç. Dr. Sibel Özdemir, Prof. Dr. Burhan Şenatalar, Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, Prof. Dr. Yüksel Taşkın, Prof. Dr. Fethi Açıkel, Prof. Dr. Ayşe Eser Danışoğlu, Sanatçı Onur Akın, CHP Milletvekili Murat Emir, Doç. Dr. Yunus Emre, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer.

CHP tüzüğünde yer alan yüzde 33 cinsiyet kotası ile, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu adayı olarak önerilen Lale Karabıyık, Sibel Özdemir ve Ayşe Eser Danışoğlu’nun PM’ye girmesi kesinleşti.

‘Sol Gövde’den 5 aday

Kendilerine ‘Sol Gövde’ diyen ve kurultay öncesinde bir bildiri yayımlayarak parti politikalarının sol değerlere göre yeniden inşa edilmesini savunan milletvekilleri de CHP PM’ye adaylıklarını koydu. Bildiriyi ilk yayımlayan İlhan Cihaner ve Selin Sayek Böke’nin yanı sıra ‘Sol Gövde’ vekillerinden Ali Şeker, Orhan Sarıbal ve Niyazi Nefi Kara da PM’ye aday oldu.

Bu arada salonda dağıtılan ‘Sol Cesaret’ başlıklı liste ve adı İstanbul İl Başkanlığı için geçen Çetin Soysal’ın hazırladığı öne sürülen anahtar listede de bu beş isme yer verildiği görüldü.

‘Sol cesaret’ listesi

PM için yarışa giren ‘Sol Cesaret’ isimli anahtar listede ‘Sol Gövde’ vekillerinin dışında yer alan isimlerden bazıları şöyle: Nihat Matkap, Gülseren Onanç, Ali Özgündüz, Necdet Saraç, Şenal Sarıhan, Yaşar Seyman, Mehmet Tüm, Gaye Usluer, Candan Yüceer, Onursal Adıgüzel, Zeynep Altıok, Tur Yıldız Biçer, Hüsnü Bozkurt, Muharrem Erkek.

İnce’nin listesi

Seçimi kazanamayan Yalova Milletvekili Muharrem İnce de PM için liste hazırladı. İnce’nin hazırladığı ve ‘Umudun PM Listesi’ adı verilen listeden bazı isimler şöyle: Gamze İlgezdi, Emre Köprülü, Durdu Özbolat, Tanju Özcan, Hüsnü Süslü, Akın Üstündağ, Necati Yılmaz, Mustafa Balbay, Ünal Çeviköz, Dursun Çiçek, Gökhan Günaydın, Hurşit Güneş, Namık Havutça.

***

Kılıçdaroğlu bir kez daha seçildi

Önceki gün geç saatlere kadar süren oylama ve sayım işlemi sonucunda Kemal Kılıçdaroğlu bir kez daha CHP Genel Başkanlığı koltuğuna getirildi.

Seçimde bin 266 delegenin 1253’ü oy kullandı. 1237 geçerli oy kullanıldı. 16 oy boş çıktı. Kılıçdaroğlu 790 oy aldı, diğer aday Yalova Milletvekili Muharrem ince ise 447 oyda kaldı. Kılıçdaroğlu’nun bir kez daha kendisini aday gösteren delege sayısından (1081) az oy alması dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, İnce ile yarıştığı 2014’teki olağanüstü kurultayda da aday gösterildiği sayıdan az oy almıştı.

Teşekkür konuşması

Genel Başkan seçilmesi ardından kurultay salonunda partililere bir teşekkür konuşması yapan Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi: “Üstlendiğim görevin sorumluluğunu çok iyi biliyorum. Bu ülkenin her ferdinin hakkını hukukunu ve adaletini korumak için her türlü mücadeleyi yapacağıma sizlere söz veriyorum.

Önümüzdeki süreçte zor koşullarda mücadele vereceğiz. Demokrasiyi yüceltmek zorundayız, bu bizim temel görevimizdir. 15 yılda Türkiye’yi kimler beka sorunuyla karşı karşıya getirdi? Kendi ülkemizde barış içinde yaşamak istiyoruz.”

Erdoğan’dan tebrik

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeniden CHP Genel Başkanı seçilen Kemal Kılıçdaroğlu’na tebrik telgrafı gönderdi.

İnce sayıyı eleştirdi

Muharrem İnce ise, Twitter üzerinden verdiği mesajlarda ‘mükerrer oy’ tartışması üzerinden CHP yönetimini eleştirdi: “Sözde mükerrer 49 imzayı lütuf göstererek bana bağışlayanlar imzasını aldığı 291 delegenin oyunu alamadı. Kendi partinizin delegesinden imza alıp oy alamıyorsanız milletten nasıl oy alacaksınız? 127 yeterli imzayı bulamadı, aday olması için 49 imza bağışlıyorum dediğiniz kişi 447 oy aldı. Partide kurduğunuz bu korku düzeniyle mi Türkiye’ye özgürlük getireceksiniz? Sokakta varız, örgüt tabanında varız, gönüllerde varız, onun için bu haklı mücadelemize devam edeceğiz.”

İnce daha sonra da, “49 delegenin mükerrer imza attığını iddia ettiler, bu 49 delegenin kimler olduğunu hala tarafıma bildirmediler. Bu 49 delegenin listesini hala bekliyorum” mesajını paylaşarak tepkisini sürdürdü.