İyice yaşanmaz hale geldi. “Daha ne olabilir?” dedikçe bir şeyler oluyor; böyle dememek lazım artık. Gülüyoruz ağlanacak halimize. "Gülmemek lazım" diyemeyeceğim, gülmezsek deliririz herhalde. Daha da deliririz yani. Delirmemiş olanımız yok zaten; bu iklimde sağlam kalmak mucize.

Bu hafta da sirkimiz birbirinden gülmeli olaylara sahne oldu. Öyle ki tutuklanan Ekmek Üreticileri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar elinde kelepçe götürülürken neredeyse kahkaha atıyordu. Kolivar, telefonla katıldığı bir televizyon programında “Ekmek aptal toplumların gıdasıdır” dediği için önce gözaltına alınmıştı. Sonra buradan kendisine bir suç türetilememiş olacak ki, çok eskiden attığı bir “tweet” çıkarıldı önüne. Kolivar şöyle anlatıyor: “Geçen mart ayında (Twitter'da) birisi Cumhurbaşkanının diplomasından bahsetmiş, ben de 'Olsa dükkan senin' demişim. 'Hakaret' dedikleri bu. Benim topu topu 14 takipçim vardı ben bunu attığımda.”

Kolivar cezaevinde. Cihan Bey 12 defa anjiyo olmuş, bypass ameliyatı olmuş. Şeker hastası.

Sendika Genel Başkanı'nı “Ekmek aptal toplumların gıdasıdır” dediği için gözaltına alıp Cumhurbaşkanı diplomasından tutukladılar.

Öncelikle şunu söyleyelim: Cumhurbaşkanı'nın diplomasız olduğuna inanmıyorum. Böyle bir şeyin mümkün olabileceğini sanmıyorum. Dönem dönem, temcit pilavı gibi bu konunun gündeme getirilmesinden de oldukça rahatsızım. Konu hep bir şekilde sulanıyor. Cumhurbaşkanı'nın da bu durumdan rahatsız olduğuna eminim. Gönlümden geçen şu diplomanın bir an önce artık çıkarılıp gösterilmesi, aksini iddia edenlerin gözüne sokulması ve bu konunun tamamen kapanması. Bunu yapmak Cumhurbaşkanı'nın saygınlığına zeval vermez.

Gelelim “velev ki”lere. “Diploması yoktur” demek hakaret midir? Bunu söyledi diye bir insan zindanda atılır mı? Ayrıca Cumhurbaşkanı, AB uyum yasalarına göre “eleştiriye sıradan insanlardan daha fazla tahammül göstermesi gereken şahsiyetler” kategorisinde.

Tutuklanma falan derken konu da iyice cıvıdı, ekmek konusu ortada kaldı. Bakınız Hadi Özışık, sahibi olduğu iktidar yanlısı Internethaber sitesinde yayımlanan bir haberde ne diyor:

"'Ekmek insanı aptal yapar' lafı bilimsel olarak kanıtlandı. Karbonhidrata dayalı Atkins diyetinin beyni küçülttüğü ortaya çıktı. Ayrıca bu diyete devam edenlerin Alzheimer hastalığına yakalanma riskleri de artıyor.

Amerikalı bilim adamları yüksek karbonhidrat tüketimine dayalı Atkins diyetinin beyni küçülttüğünü ortaya çıkardı. New York'ta bulunan Mount Sinai Tıp Merkezi'nde yapılan araştırmaya göre zengin karbonhidrat diyeti yapanların beyninde diğer diyet yapan insanlara göre yüzde 5 civarında bir daralma gerçekleşiyor.

Yüksek karbonhidrat beynin hafıza bölümünün gelişmesini engelliyor. Bu daralmanın sonucunda Alzheimer gibi hastalıklar baş gösterebiliyor. Uzmanlar Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmak isteyenlere Akdeniz diyetini öneriyor.”

Ne diyordu Kolivar televizyonda, sunucu tarafından sözü kesildiğinde: “Biz ruhsatlı fırınlar olarak şunu istiyoruz: Fırınlara doğalgaz ve elektriği sanayi tipi değil, ev tipi verin. Madem ekmeği doğal gıda maddesi sayıyorsunuz, ki ben öyle saymıyorum. Ben öyle saymıyorum, ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir. Türkiye’de kişi başı yıllık ekmek tüketimi 210 kilo; İsveç, Danimarka, Norveç gibi ülkelerde 45-50 kilodur.”

Neresinden bakarsanız bakın, işin profesyonellerinin; ekmekçilerin, doktorların, ekonomistlerin, filozofların bir araya gelip üzerinde saatlerce konuşup bildiriler hazırlayabilecekleri bir konu. Biz bu tartışmanın bir tarafını uydurma gerekçelerle içeri attık. Yazık. Umarım Kolivar bir an önce, sağlığına da bir zarar gelmeden özgürlüğüne kavuşur. Tüm diğer hukuksuz tutuklular gibi.

***

İki portre:

Ülkenin koskoca İçişleri Bakanı LGBTİ+’ları hedef alarak, "Ne olacak? LGBT getirecekler Türkiye'ye. Beni bağışlayın, erkeklerle erkekler evlenecek, kadınlarla kadınlar evlenecek. Tam Kılıçdaroğlu'na göre bir politika" dedi.

Filenin Sultanları'nın yıldızı milli sporcumuz Ebrar Karakurt ülkemizi İtalya'da başarıyla temsil ediyor. Karakurt İtalya'da sezona muhteşem başladı ve üçüncü maçıda da en skorer isim oldu. Milli sporcumuz İtalya Ligi’nin 2022/2023 sezonuna MVP (en değerli oyuncu) seçilerek başladı.

Bu ikisinden hangisi daha yerli ve milli? Hangisiyle gurur duyup adını hep hatırlayacağız?