Muğla’da Hizmet Vakfı tarafından Akyaka Orman Kampı’nın ranta açılarak halktan koparılmasına Akyakalılar tepki göstererek, “Kıyılar halkındır işgali kaldırın” dedi.

Bölge halkından 'Akyaka Orman Kampı' tepkisi: Kıyılardan işgaller kaldırılsın

BİRGÜN EGE

Anayasa ve kıyı kanununa göre halkın kullanımına açık olması gereken koylar ve plajların özelleştirilerek halkın kullanımına kapatılmasına Akyakalılar tepki gösterdi. Akyaka Orman Kampı’nda yapılan açıklamada, “Kıyılar halkındır işgali kaldırın” denildi.

MUÇEP Gökova Meclisi Eş Sözcüsü Candan Süsoy, A Tipi Mesire Yeri olan Akyaka Orman Kampı’nın, Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın işletmesine verildiği günden beri her yıl artan boyutlarda kamu yararına aykırı olarak ticarileştirildiğini belirti. “İlk iş olarak 2014 yılında Orman Kampı içerisinde yer alan taş evlerin etrafına tel örgüler çekerek halkın kampın o bölümüne ve kıyıya erişimini engellemeye kalktı. Akyakalıların tepkisi sonunda geri adım atarak koyduğu engeli kaldırmak zorunda kaldı. Ancak, bu kurumun geçen süre içerisinde mesire alanı içerisinde halkın serbest kullanım alanlarını ücretli hale getirerek daraltma girişimleri son bulmadı” dedi.

Piknik yapmak için kullanılan ve hemen önünden denize girilen alanın işgal edildiğini vurgulayan Süsoy, “Bu alan ahşap platformlar ve çitlerle halkın kullanımından koparıldı, şezlonglar konularak kullanımı ücretli hale getirildi. Yetmezmiş gibi şimdi de geri plandaki piknik masaları kaldırılıp tamamen şezlonglarla kaplanarak halkın serbest kullanımına kapatıldı. Bu alanlarda artık para ödemeden serbestçe piknik yapmak, oturabilmek, havlunuzu serip güneşlenebilmek imkânı kalmadı” diye konuştu.

Süsoy, “Kamusal alan yağmasına katılan bir diğer kurum da Muğla’ya Hizmet Vakfı ile anlaşarak mesire alanı içerisinde bir çay bahçesi düzenleyen Ula Belediyesi oldu. Böylece mesire alanının bu bölümü de Ula Belediyesi tarafından ticarileştirilerek halktan koparıldı” dedi ve ekledi: “Görünen odur ki; kamu yönetiminden sorumlu tüm kurumlar yasaları ve kamu yararını bir kenara bırakarak kamusal alanların rant alanına dönüştürmek konusunda bizzat kendileri işbirliği yapmaktadırlar. Şirket, kampın işletmesinden kazandığı yetmiyormuş gibi halkın serbest kullanım alanlarına da göz dikerek her santimetrekaresinden rant devşirme gayretine girmiştir. Muğla’ya Hizmet Vakfının sahibinin yasaların ve kamu yararının güvence altına alınmasından sorumlu kurum olan Muğla Valiliği’nin olması durumun vahametini daha da arttırmaktadır. Akyaka Orman Kampında yasaya aykırı ve işletme planına uymayan uygulamalara son verin. Halkın kıyıyı, kıyı şeridini, piknik alanlarını serbest kullanımının önündeki engelleri kaldırın. Akyaka’yı, Gökova’yı talan projelerinden vazgeçin.”